Ingezonden persbericht


Voorzichtige behandeling van optische opslagmedia verhoogt levensduur gegevens


- CD-R en CD-RW zijn robuust, maar niet onverwoestbaar
- praktische tips voor het behoud van gegevens

Schiphol-Rijk (Nederland), 19 augustus 2003 - - Vandaag de dag worden zeer grote hoeveelheden belangrijke gegevens opgeslagen op CD-ROM, CD-R, CD-RW of zelfs DVD en een voorzichtige behandeling is daarom cruciaal. Zo is het fotoboek van de familie dat is opgeslagen op een CD-R van zeer grote waarde voor een individu, maar zo kan een CD van een klein ontwerpbureau die technische tekeningen of gegevens van een constructie bevat, gemakkelijk de waarde van duizenden euro's vertegenwoordigen. Hierbij een paar aanbevelingen van Imation (leverancier van verwisselbare opslagmedia) ten aanzien van de behandeling van optische disks, waarmee men gegevensverlies kan voorkomen.


1. Raak nooit een disk aan aan de blanco zijde Of een optische schijf nu voorbespeeld is of niet, de ongeëtiketteerde, glanzende zijde is erg gevoelig voor vingerafdrukken, krassen, stof of andere fysieke schade. De disk moet daarom altijd worden vastgehouden aan de buitenzijde en het gaatje in de binnenkant. Alleen de DVD-RAM heeft een beschermend omhulsel dat in zijn geheel in de speler moet worden gestopt.


2. De DKD-strategie.
Hou de disk Donker, Koel en Droog. Alhoewel optische media gebruik maken van laserstralen om gegevens te lezen en te beschrijven, houden ze niet van zonlicht. De UV-straling van normaal zonlicht is agressief en kan de opslaglaag van de disk beschadigen. Warmte heeft invloed op de stabiliteit van zowel de beschermende laag als de opslaglaag. Het kan deformatie van de disk tot gevolg hebben, wat weer resulteert in lees- of schrijffouten of definitief gegevensverlies. Vochtigheid heeft ook invloed op de data-integriteit. Het plastic (polycarboniet) zelf is waterbestendig, maar een hoge mate van vochtigheid in combinatie met hoge temperaturen, kan ervoor zorgen dat de vochtigheid tot in de kleurlaag dringt, wat vervolgens resulteert tot corrosie. Voor degene die hun bestanden decennia lang willen bewaren, moet de schijf in een beschermdoosje worden bewaard, beschermd worden tegen directe UV-straling, bij een temperatuur tussen 5 graden en +30 graden Celsius en bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent.


3. Hou het schoon!
Alleen een schone schijf is een goede schijf. Wanneer vingerafdrukken of stofjes op de CD-R of DVD zitten, dient deze direct te worden schoongemaakt. Water en een stofvrije doek is alles wat men nodig heeft. Oplosmiddelen of agressieve schoonmaakproducten worden niet aanbevolen. Als er een vette stof op de disk zit, dan kan men een druppeltje afwasmiddel aan het water toevoegen.


4. Zacht is goed.
De etiketzijde van het schijfje is van minder belang voor het initiële proces van het lezen en beschrijven van data. Toch is het beter dat de oppervlakte niet wordt beschadigd of wordt blootgesteld aan agressieve chemische oplosmiddelen of mechanische druk. Gebruik daarom een pen met een zachte stift of een etiket met goede lijm voor de aanduiding van de inhoud van de CD of DVD.


5. Plaats het etiket precies
Belangrijker dan de chemische samenstelling van de lijm, is de wijze waarop het etiket op de disk is geplaatst. De elektrische motor van een speler met een hoge snelheid (40x), opereert met duizenden toeren per minuut. Een diskette met een verkeerd geplaatst etiket, kan gaan wiebelen of trillen en dat is weer van invloed op de lees- en schrijfintegriteit. In het ergste scenario raakt de disk of de speler beschadigd.

Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische, verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabytes tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Dankzij meer dan driehonderd patenten en de meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische mediatechnologieën te handhaven.

In maart 2003 had Imation wereldwijd 2800 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Imation International B.V.
Mady Wiessenberg
00 31 (20) 654 21 54
mdwiessenberg@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl