FNV

FNV presenteert 'Balk in ellende'

Een toneelgezelschap als actiemiddel tegen de ingrijpende bezuinigingsplannen van het kabinet Balk/Zalm. Vakbond FNV huurde acteurs in en trekt de komende tijd stad en land door met: 'de familie Balk in ellende'.

Elke telg van de familie Balk heeft - uiteraard niet toevallig - de voornaam van een minister uit het kabinet Balkenende II. Zo is daar pater familias Jan-Peter, een AOW-er die volgend jaar 'ontkoppeld' wordt. Zijn oudste zoon is Aart Jan, onderwijzer die er in koopkracht op achteruitgaat. En wat te denken van dochter Sybilla, een gescheiden bijstandmoeder of de jongste spruit van het gezin Balk: schoolverlater Piet-Hein die de werkloosheid wacht.

De familie Balk treedt als geheel, maar ook afzonderlijk op bij activiteiten waar ook de FNV verschijnt. De eerste 'Balk' die publiekelijk verschijnt is Sybilla Balk. Deze bijstandsmoeder trekt vanmiddag aan de bel bij de Enschedese wethouder Weger. Ze zal hem vragen wat hij kan doen aan haar precaire situatie. Als alleenstaande moeder van de driejarige Laurens-Jan bevindt ze zich in een uitzichtloze positie.

Of het nu Aart-Jan, Jan-Peter, Piet-Hein of Jaap is, alle leden van de familie Balk krijgen te maken met gevolgen van de kabinetsplannen. Allemaal trekken ze de komende weken het land in en vertellen hun verhaal. Zo zal Jaap voor een keuringsdienst opnieuw moeten aantonen dat hij weliswaar kan werken maar na 14 jaar rolstoel nog steeds niet kan lopen. Een overzicht van hun optredens en een 'tableau de la troupe' staat vanaf dinsdagavond 19 augustus op internet www.fnv.nl/balk.

De FNV informeert via haar campagne 'Het kan socialer. Beter.' alle Nederlanders over de voornemens van het kabinet Balkenende II.