Politie Zaanstreek-waterland
Verdachten afpersingszaak voorgeleid


Op dinsdagmorgen zijn voor de Rechter Commissaris in Haarlem drie verdachten voorgeleid van een afpersingszaak in Purmerend.
De drie verdachten, 18, 18 en 24 jaar oud, allen woonachtig te Purmerend, worden er van verdacht de ouders van een van de verdachten te hebben afgeperst met het eisen van losgeld voor een, in scène gezette, ontvoering.
De dreigbrief waarin de ontvoering werd gemeld en het geld werd geëist, ontvingen de ouders op vrijdag 15 augustus waarna de politie werd ingeschakeld.
Door technisch en tactisch onderzoek van een team van ruim vijftien rechercheurs rees al snel het vermoeden van een gefingeerde ontvoering. De politie bereidde daarop de aanhoudingen voor van de verdachten.
Bij de overdracht van het losgeld op vrijdagavond kon de 'ontvoerde' man zelf worden gearresteerd, de twee medeverdachten werden op zaterdagochtend op adressen in Purmerend aangehouden.
De drie hebben hun betrokkenheid bij de afpersing bekend. Het motief achter de afpersing was geldproblemen bij een van de verdachten.

14:15 18-AUG-03
LOC: WORMERVEER, DUBBELE BUURT

Motorsloep met trailer gestolen

Vanaf een afgesloten bedrijfsterrein werd afgelopen vrijdagavond of -nacht een motorsloep op een trailer gestolen. Men is het terrein opgekomen door het forceren van een hangslot en een kettingslot van het toegangshek en vervolgens het disselslot van de trailer. De boot moet op de trailer ook nog zijn verplaatst, anders was de kogeldruk veel te hoog.
De boot betreft een 6,5 m langer blauwe polyester sloep met inboard dieselmotor en een rode waterlijn. Op de boot bevonden zich een vaste dektent en diverse accessoires. De trailer is grijs en van het merk Damco.

16:07 18-AUG-03
LOC: ZAANDAM, JACHTENLAAN

Bejaarde gewond door overstekende hond

Een 73-jarige vrouw uit Zaandam kwam met haar fiets ten val, toen zij schrok van een overstekende en loslopende hond. Zij raakte even buiten bewustzijn, maar kwam later weer bij kennis. Zij werd met een hoofdwond en onbekend letsel aan haar linkerschouder naar ziekenhuis De Heel gebracht. De politie kon de identiteit van de eigenaar van de hond achterhalen.

23:54 18-AUG-03
LOC: PURMEREND, DR. J M DEN UYLLAAN

Vluchtende fietsendief door bikersteam aangehouden

Een 18-jarige jongen uit Purmerend kon door het bikersteam van de politie worden klemgereden, nadat hij een fiets had gestolen. Zijn maatje, een 17-jarige jongen eveneens uit Purmerend, kon al eerder worden aangehouden.
Getuigen waarschuwden de politie dat de twee fietsen aan het stelen waren bij het station Overwhere. Bij aankomst van de politie kon de 17-jarige meteen aangehouden worden. Behalve een gestolen fiets had deze ook een rugtas met inbrekerswerktuigen bij zich. De andere jongen werd na een achtervolging door het Bikersteam nabij de Anne Franklaan aangehouden. Beiden jongens bekenden direct allebei een fiets te hebben gestolen. Zij werden naar het bureau overgebracht en ingesloten.
De 17-jarige zal via HALT worden gestraft. Tegen de 18-jarige wordt een proces-verbaal opgemaakt.03:48 19-AUG-03
LOC: ZAANDAM, HELD JOZUAPAD

Brand bij restaurant tijdig geblust

Een brand in een houtopslag achter een chinees restaurant kon door de brandweer tijdig worden geblust, waardoor het restaurant gespaard bleef. Toen de politie na de melding ter plaatse kwam sloegen de vlammen al uit het dak van de opslag. Door het snelle ingrijpen bleef de schade van de brand beperkt tot de houtopslag zelf en een deel van de buitenkant van het restaurant, dat echter wel geheel onder de rook kwam te staan. Er werd niemand gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de politie sluit brandstichting niet uit.

10:52 19-AUG-03
LOC: ZAANDAM, LOGGERSTRAAT

Vernielingen bij kinderdagverblijf

In het afgelopen weekend werden diverse vernielingen aangericht bij een kinderdagverblijf. Er werden een picknicktafel vernield en later weggenomen en zes ruiten ingegooid. Een houten fietsenstalling en het speelgoed daarin en houten afscheidingshakjes op het terrein, werden eveneens vernield. De totale ontstane schade is op dit moment nog niet bekend.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-190803


07:30-11:30 18-AUG-03
WORMERVEER, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
46 km per uur te hard
Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Wormerveer (70 km per uur) werd maandag- en dinsdagochtend een snelheidscontrole gehouden. Tijdens de eerste controle op maandag bedroeg het overtredingspercentage acht procent en op dinsdag reed negen procent van alle bestuurders te hard. Op beide dagen werden snelheden van meer dan 40 km per uur te hard gemeten, de hoogste snelheid bedroeg 116 km per uur.

02:40 19-AUG-03
ZAANDAM, HOOFDTOCHT

Te diep in het glaasje gekeken

Een 21-jarige man uit Zaandam werd dinsdagochtend vroeg aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man had een alcoholgehalte van 310 ug/l en kreeg een rijverbod van twee uren, een boete en een proces-verbaal.

07:30-11:30 18-AUG-03
MIDDENBEEMSTER, PROVINCIALEWEG N244

Nauwelijks hardrijders

Op de provincialeweg N244 in de Midden-Beemster (100 km per uur) werd maandagochtend een snelheidscontrole gehouden. Ruim tweeduizend bestuurders passeerden de controle en bijna iedereen hield zich keurig aan de snelheid. Slechts acht bestuurders reden te hard. De hoogste snelheid bedroeg 110 km per uur.20:00-22:00 18-AUG-03
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Verkeerscontrole

Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandam werden bestuurders maandagavond op snelheid gecontroleerd. Zeven hardrijders werden aan de kant gezet omdat zij de snelheidslimiet van 50 km per uur overschreden. De snelste reed 103 km per uur. Twee bromfietsers, één zonder helm en een met een opgevoerde bromfiets werden ook bekeurd. Tijdens de controle werd ook op het rijden onder invloed gecontroleerd, bij 34 bestuurders werd een blaastest afgenomen. Geen van allen had (teveel) gedronken.

------- --