Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-08-2003
Zwemverbod Krammer/Volkerak en Kralingsche Plas

De provincie Zuid-Holland heeft voor Krammer/Volkerak en de Kralingsche Plas een zwemverbod afgekondigd. Reden is een te grote overschrijding van de gezondheidsnorm door de blauwwier. Hierdoor is de kans op gezondheidsklachten voor mens en dier zo groot, dat de provincie Zuid-Holland het negatieve zwemadvies heeft omgezet in een zwemverbod.

Blauwwieren kunnen binnen 12 uur na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken. (vooral als men water binnenkrijgt) Klachten zijn onder andere huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts. De provincie adviseert zwemmers die klachten hebben altijd een huisarts te raadplegen. Ook honden kunnen ziek worden van het drinken van het besmette water. De provincie verwacht dat in de komende periode, betreffende de Kralingsche Plas en Krammer/Volkerak, geen verandering optreedt.

Intrekken negatief zwemadvies enkele plassen
Vrijdag 8 augustus is door de provincie Zuid-Holland een negatief zwemadvies afgegeven voor alle zoetwaterplassen in Zuid-Holland, behalve voor de Noordzee en de Grevelingen. Het negatieve zwemadvies is, vanwege de sterke vermindering van blauwwieren, nu ingetrokken voor de zwemlocaties Bernisse (bij Abbenbroek en Zuidland), Brielse Meer (bij Brielle en Zwarte Waal), Oostvoornse Meer (bij Oostvoorne), Plas Slingeland (bij Goudriaan), Lammetjeswiel (bij Alblasserdam) en de Reeuwijkse Hout. (bij Reeuwijk)
Voor de overige locaties geldt het negatieve zwemadvies nog steeds en blijft, ondanks de lagere temperatuur, de komende tijd nog gehandhaafd.

Actuele informatie
Op www.zuid-holland.nl/zwemwater en via de zwemwatertelefoon (070 441 75 50) is de meest actuele informatie over de Zuid-Hollandse zwemlocaties te vinden. De zwemwatertelefoon is op werkdagen te bereiken tussen 08.30 uur en 16.30 uur.