Amsterdam Airport Schiphol

Gebruik OV in woon-werkverkeer van en naar Schiphol blijft stijgen: Zuidtangent groot succes

Persbericht / Press Release                  
Schiphol,                           
19 augustus 2003                       
Het aantal Schipholwerkers dat voor hun vervoer van en naar Schiphol gebruik maakt van openbaar, collectief of filevriendelijk vervoer blijft stijgen. In 2002 nam het ov-gebruik toe tot 25,2% (in 2000 nog 23,5%), en in totaal maakt 42,5% van de ongeveer 60.000 Schipholwerkers de trein, de bus, of reisde met fiets, brommer of carpool naar Schiphol.

Dit blijkt uit het Mobiliteitsonderzoek Schiphol 2002 dat in opdracht van Schiphol Group werd uitgevoerd onder Schipholwerkers door het bureau Verkeer en Vorm in samenwerking met SOAB. Dit onderzoek wordt iedere twee jaar uitgevoerd.

Zuidtangent groot succes voor woon/werk-verkeer
Het gebruik van openbaar vervoer (openbaar busvervoer en trein) scoort met 25,2% voor woon-werk-verkeer op Schiphol zeer goed, met een totaal van 25,2%. Het gebruik van openbaar vervoer in het woon-werkverkeer ligt in heel Nederland slechts op 9,3%.

De stijging van het gebruik van ov van bijna twee procent in de afgelopen twee jaar is met name te danken aan de introductie van de Zuidtangent, de snelle busverbinding tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam Zuidoost, die begin 2002 in gebruik is genomen.

Minder alleen in de auto
Het solo-gebruik van de auto is licht afgenomen ten opzichte van 2000; van 58% naar 57,5%. Dit is gunstig voor de bereikbaarheid van Schiphol voor de medewerkers die met de auto naar de luchthaven komen.

Helft werknemers 45 minuten onderweg
Uit het Mobiliteitsonderzoek Schiphol 2002 blijkt dat de meeste werknemers (ruim 70%) op minder dan een uur reizen van het werk af wonen. Iets minder dan de helft van de Schipholwerkers doet er minder dan 45 minuten over om op Schiphol of thuis te komen. Het individueel gebruik van de auto neemt toe naarmate de afstand toeneemt.

Loting onder deelnemers
Uit alle inzendingen van Schipholwerkers die aan het onderzoek hebben meegedaan zijn drie enquêteformulieren getrokken. Als dank voor het invullen van de uitgebreide vragenlijst en als stimulans voor het gebruikmaken van openbaar of milieuvriendelijk vervoer kregen deze medewerkers hedenmiddag uit handen van Jan Jansen, directeur van de businessunit Passengers van Amsterdam Airport Schiphol en Jan Breugem, manager Business Services van de Nederlandse Spoorwegen, een prijs.

Mevrouw Iris Baaij-Bakker uit Heemstede, werkzaam bij KLM als flex-stewardess kreeg een treinreis voor twee personen naar Keulen met de ICE cadeau. Mevrouw Vroni Mulder, medewerker van de ICT-afdeling van Amsterdam Airport Schiphol kreeg een supersnelle Italiaanse step van het merk Pokerstep en heer Michael Monterossi, werkzaam bij beveiligingsbedrijf Seceurop, werd verblijd met een treinreis voor twee personen met de Thalys naar Parijs.

073-2003/mb

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl