Openbaar Ministerie

Rotterdam, 19 augustus 2003

Nationale Recherche onderschept 40 kilo xtc-tabletten

De Nationale Recherche heeft dinsdag twee verdachten aangehouden en zes woningen in Rotterdam (5) en Amsterdam (1) doorzocht. Het onderzoek richt zich op de uitvoer van XTC naar de Verenigde Staten. De organisatie is vermoedelijk in handen van Dominicaanse drugssmokkelaars.

De twee verdachten - twee Nederlandse mannen van 33 en 37 jaar van Dominicaanse afkomst - zijn aangehouden in Rotterdam. Bij de doorzoekingen van de woningen is beslag gelegd op ongeveer 40 kilo xtc-tabletten, een vuurwapen, weegapparatuur en hulpmiddelen om pillen te verstoppen in kleding en koffers.
De verdachten zijn in verzekering gesteld en zullen eind deze week worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een van hen wordt bovendien verdacht van de invoer van 25 kilo cocaïne.

Sinds mei 2003 zijn zeven koeriers gearresteerd op verschillende luchthavens in Europa en de VS. Daarbij zijn ongeveer 22 kilo xtc-tabletten met bestemming de VS en de Dominicaanse Republiek alsmede de 25 kilogram cocaïne in beslag genomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het XTC-team Zuid van de Nationale Recherche onder verantwoordelijkheid van het Landelijk parket.