Gemeente Lisse

19-08-2003 Botulisme in Lissese wateren

De laatste dagen worden er geregeld dode eenden en vissen gesignaleerd in Lissese wateren. Dit duidt op botulisme. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie en is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. Bij langdurig warm weer krijgt de bacterie kans om zich snel te vermenigvuldigen en vormt het een probleem. Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten.

Waarschuwing: niet met een bootje het water op en niet vissen Er zijn zeven soorten botulisme en gelukkig zijn deze niet allemaal gevaarlijk voor de mens. De meest voorkomende soort in Nederland is gevaarlijker voor dieren dan voor de mens maar voorzichtigheid blijft absoluut geboden! Als een besmet dier blijft liggen, kunnen namelijk ook andere soorten botulisme ontstaan die wél gevaarlijk zijn voor de mens. Zorgt u er daarom voor dat u niet in aanraking komt met het water. Dat betekent ook dat het wordt afgeraden om met een bootje het water op te gaan! Ook is het niet verstandig om te gaan vissen omdat u ook dan in aanraking kan komen met water en besmette vissen.

Wat te doen wanneer u een besmette of dode watervogel of vis ziet? Het is erg belangrijk dat met botulisme besmette dieren zo snel mogelijk worden weggehaald. Dit is een taak van de gemeente. Ziet u dode watervogels of vissen of hebt u het vermoeden dat een dier besmet is, neemt u dan direct contact op met de afdeling Algemene Dienst en Reiniging, telefoon (0252) 433 215. Het dier wordt dan weggehaald.

Zwemmen in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft het zwemmen in wateren in de gehele provincie afgeraden. Dit geldt voor alle wateren met uitzondering van de Noordzee. Actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater in onze provincie kunt u krijgen via de zwemwatertelefoon: (070) 441 75 50. Of kijk op NOS teletekst pagina 725. Ook op de website van de provincie Zuid-Holland vindt u allerlei nuttige informatie over dit onderwerp: www.pzh.nl.