Wereld Natuur Fonds Nederland

Tanzania raakt de zeekoe kwijt

19 augustus 2003

De zeekoeienpopulatie in Tanzania staat op instorten. Zo stelt een rapport uitgebracht door het internationale Wereld Natuur Fonds, the Wildlife Conservation Society (WSC) en het United Nations Environmental Programme (UNEP). Sinds januari 2000 zijn er slechts 8 van deze zeezoogdieren levend gezien, terwijl de zeekoe in het verleden veelvuldig voor de kust van Tanzania werd gesignaleerd.

Verstrikt in visnetten

Het verstrikt raken in visnetten is één van de belangrijkste doodsoorzaken van de zeekoe. In totaal zijn er de afgelopen drie jaar slechts 32 van deze zeezoogdieren gezien. Acht hiervan waren nog in leven, de overige 75gbsp;was inmiddels door verdrinking gestorven doordat ze in visnetten verstrikt waren geraakt.

Verlies leefomgeving

Een andere belangrijke bedreiging voor de zeekoe is het verlies van de leefomgeving. De zeekoe houdt zich op in tropische wateren, en leeft voornamelijk van zeegras. Zeegrasvelden worden aangetast door destructieve visserijmethoden, zoals het vissen met sleepnetten.

Populatie enorm teruggelopen

Sinds 1970 zijn de zeekoeien officieel beschermd in Tanzania. Desondanks is de populatie enorm teruggelopen. In de jaren 60 werden er geregeld kuddes van 20 tot 30 zeekoeien langs de kust van Tanzania gezien. Nu leven er in totaal waarschijnlijk minder dan 100 zeekoeien. Wetenschappers vragen zich af of zon kleine populatie zich nog kan herstellen. Ook in andere Oost Afrikaanse landen komen zeekoeien voor en loopt de populatie terug. In Kenia werden er in 1996 ruim 80 zeekoeien geteld terwijl dat aantal in 2002 rond de vijf lag. De zeekoe wordt gezien als het meest bedreigde grote zoogdier in Afrika. Het rapport stelt dat de zeekoe uit de Afrikaanse kustwateren zal verdwijnen als er niets aan deze bedreiging wordt gedaan.

Beschermde zeegebieden (MPAs)

De zeekoe wordt bijna overal ter wereld in zijn voortbestaan bedreigd. Het dier staat op lijst 1 van de Convention of Endangered Species (CITES). Het Wereld Natuur Fonds wil dat er meer beschermde zeegebieden (Marine Protected Areas, MPAs) worden uitgeroepen om de zeekoe en zijn leefomgeving te beschermen. Ook is het belangrijk om vissers voor te lichten om op een zo duurzaam mogelijke manier te vissen. Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met vissers in verschillende projecten aan de Oost Afrikaanse kust ter bescherming van de kustgebieden en het zeeleven.

Trage voortplanters

Zeekoeien kunnen 3,5 meter lang worden, wegen zon 400 kilo en kunnen 70 jaar oud worden. Ze planten zich traag voort. Ze hebben een lange draagtijd (12 tot 14 maanden), krijgen één jong per keer en werpen pas op latere leeftijd. Doordat de zeekoeien trage voortplanters zijn, zijn ze extra kwetsbaar in hun voortbestaan.