GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 17 augustus 2003 15:32

Femke Halsema en Ineke van Gent op campagne tegen nieuwe bijstandswet

(17 augustus 2003)

Met de nieuwe bijstandswet van Balkenende-2 dreigt de sociale zekerheid door het ijs te zakken. De Kamerleden Femke Halsema en Ineke van Gent gaan komende week op campagne om de dreigende sociale ramp van de 'Wet werk en bijstand' helder te maken. Zij zetten de schijnwerper op de slachtoffers van de hardvochtige kabinetsplannen.
In het hele land voert GroenLinks actie voor een socialere bijstandswet. De kamerleden Femke Halsema en Ineke van Gent bezoeken onder meer Hengelo, Den Bosch en Leeuwarden. De slotmanifestatie is op zaterdag 23 augustus in de Pauluskerk in Rotterdam, met medewerking van onder meer Carrie en dominee Hans Visser.

Bijstandsplannen zijn a-sociaal

De nieuwe bijstandswet vergroot de armoede. Bijzondere bijstand wordt ingeperkt en gemeenten krijgen vergaande mogelijkheden om het sociaal minimum te verlagen. Bovendien kent de wet enkel plichten en geen rechten voor mensen in de bijstand: jonge ouders moeten full-time gaan werken en mensen moeten al het hen aangeboden werk accepteren. Tegelijkertijd krijgt niemand een wettelijk recht op kinderopvang, scholing of (aangepast) werk. Daar komt bij dat gemeenten voor honderden miljoenen gekort gaan worden op de budgetten voor algemene en bijzondere bijstand, gesubsidieerde arbeid en reïntegratie.

GroenLinks wil geen broodbonnen in plaats van bijstand en wil behoud van de Melkertbanen en een betere combinatie van arbeid en zorg voor alleenstaande ouders. De uitkeringen mogen niet worden bevroren of verlaagd. De bijzondere bijstand moet in stand blijven en werk moet lonen. Daarnaast bepleit GroenLinks een 'citizens charter' voor mensen in de bijstand: niet alleen hun plichten, maar ook hun rechten op inkomen en ondersteuning bij reïntegratie moeten in de nieuwe wet worden vastgelegd. Voor mensen zonder uitzicht op een betaalde baan moet het sociaal minimum omhoog.

GroenLinks op campagne voor een sociale bijstandswet - Programma

Woensdag 20 augustus: Hengelo
Femke Halsema, Ineke van Gent en wethouder Henk Nijhof praten met ambtenaren over welke problemen de nieuwe bijstandswet gaat veroorzaken, brengen een bezoek aan leerwerkprojecten van 'De Kapstok' en spreken daar met uitkeringsgerechtigden. Op de weekmarkt flyeren zij met actiekaarten.
12.00u In gesprek met ambtenaren, gemeentehuis Hengelo.
14.00u Actie op weekmarkt, centrum Hengelo
15.30u Bezoek aan 'Kapstok', in gesprek met uitkeringsgerechtigden, locatie leer-werkproject Hotel-café-restaurant 't Tuindorp, Tuindorpstraat.

Donderdag 21 augustus: Den Bosch
Ineke van Gent en wethouder Bart Eigeman bezoeken het Inloopschip (instelling voor dak- en thuislozen) en de Weenergroep (werkbedrijf en sociale werkvoorziening). Op het Kerkplein wordt het publiek opgeroepen de actiekaarten te ondertekenen.
12.00u Bezoek aan 'Inloopschip', Hinthamerstraat 141, Den Bosch.
13.30u Actie op het Kerkplein.
14.30u Rondleiding en discussie bij Weenergroep, Van Herpensweide 1.

Vrijdag 22 augustus: Leeuwarden
Ineke van Gent en wethouder Hetty Hafkamp gaan in gesprek met vrouwen in de bijstand en met uitkeringsgerechtigden en hun organisaties. Ook brengen zij een bezoek aan de stadswachten wiens baan wordt bedreigd door de kabinetsplannen.
13.00u Stadswacht Fryslân, Kanaalstraat 9-11, Leeuwarden.
14.00u Theater Romein, Bagijnenstraat 59 (belangenorganisaties uitkeringsgerechtigden).
15.30u Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 3.

Zaterdag 23 augustus: Slotmanifestatie in Rotterdam
Femke Halsema en Ineke van Gent delen actiekaarten uit. In de Pauluskerk is de slotmanifestatie van de actieweek, met onder meer Carrie, dominee Hans Visser en Sjef Czyzewski.
12.00u Femke Halsema en Ineke van Gent delen actiekaarten uit samen met GroenLinks Rotterdam. Locatie: Lijnbaan en Schouwburgplein.
13.00u Manifestatie in de Pauluskerk, Mauritsweg 20, Rotterdam. Met:
- Femke en Ineke in gesprek met Sjef Czyzewski, Bouman
Verslavingszorg, dominee Hans Visser, Pauluskerk en Bea Kruse,
fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam.
- Een column van Carrie.
- Femke Halsema en Ineke van Gent in gesprek met mensen in de
bijstand: Wat zijn de slechtste maatregelen in de nieuwe bijstandswet?
- Toespraak Femke Halsema over de kabinetsplannen.
- Optredens van het Percussieteam van de Pauluskerk.
15.00u Einde