Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Onderzoek: dodelijke slachtoffers door huisartsentekort

Harderwijk - Nederland maakt zich zorgen over de toekomst van de gezondheidszorg. Dit blijkt uit het opinieonderzoek dat het tijdschrift GezondheidNieuws vanwege het veertigjarig jubileum liet uitvoeren. Liefst 59 procent van de Nederlanders verwacht dat onnodig dodelijke slachtoffers zullen vallen door de slechte bereikbaarheid van huisartsen.

Het groeiende huisartsentekort leidt er toe dat in sommige gebieden patiënten nu al langer dan een half uur onderweg zijn als ze 's avonds of in het weekeinde met spoed naar de huisarts moeten. Ruim de helft van de Nederlanders denkt dat dit voor steeds meer gebieden gaat gelden (54%). In Noord-Nederland is men het somberst (66% tegen 45% in Oost-Nederland). De angst dat de slechte bereikbaarheid tot ernstige complicaties zal leiden is vrij algemeen (71%). Opvallend veel mensen houden zelfs rekening met onnodige sterfgevallen: 59 procent. Vooral vrouwen zijn pessimistisch (66%).

Dat de overheid het zover niet laat komen en op tijd ingrijpt, geloven niet zo veel mensen. Slechts tien procent van de ondervraagden onderschrijft deze stelling volgens GezondheidNieuws. Vooral in Zuid-Nederland en onder jonge mensen is het vertrouwen in de overheid te verwaarlozen (respectievelijk 6 en 4%).

Kamerlid Buijs (CDA): "Overheid verwaarloost kerntaak"

Tweede Kamerlid Siem Buijs, CDA-woordvoerder volksgezondheid en oud-huisarts, kijkt niet op van het geringe vertrouwen in de overheid. "Bereikbaarheid van de zorg is één van de kerntaken van de overheid," zegt Buijs in GezondheidNieuws. "Die taak heeft de overheid verwaarloosd als het gaat om de huisartsengeneeskunde. De capaciteit is onvoldoende en de bereikbaarheid is verslechterd."

Buijs legt de zwarte piet ook bij de huisarts zelf. "Werkdrukverlichting is aanleiding geweest voor de opzet van grootschalige huisartsenposten. Maar dat schaadt het patiëntenbelang. Huisartsen prijzen zich op deze manier uit de markt. Huisarts zijn, is geen kantoorbaan van 8 tot 5. Zo werkt het niet."

Net als in Amerika: veel onverzekerden

Ook als het gaat om de betaalbaarheid van de gezondheidszorg maakt Nederland zich zorgen. Volgens 41 procent is die zorg in de toekomst alleen nog maar betaalbaar voor de rijken. Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) vreest Amerikaanse toestanden met veel onverzekerden. Tom Dalinghaus van Zorgverzekeraars Nederland deelt deze zorg niet. "Voor de lagere inkomens hebben we een verplichte ziekenfondsverzekering. Sommige mensen vallen buiten de boot omdat ze bijvoorbeeld dakloos zijn. Maar zelfs als zij ziek worden, worden ze toch geholpen op basis van een speciale regeling."

Volgens 57 procent van de Nederlanders blijft de gezondheidszorg voor hen alleen betaalbaar door verschuivingen binnen het gezinsbudget. Caroline Sodenkamp van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is niet verrast: "Ziektekosten hebben veel invloed op het koopkrachtplaatje."

Ouderen stellen bezoek aan arts uit

Tot slot verwacht een groot deel van de Nederlanders (71%) dat mensen door financiële drempels minder snel naar een arts zullen gaan. Opvallend is dat vooral ouderen dit zeggen (80%). "Dat zou een slechte ontwikkeling zijn," reageert Fulco Seegers van de Landelijke Huisartsen Vereniging in GezondheidNieuws. "Als mensen hun bezoek aan de huisarts uitstellen, kan het er toe leiden dat de huisarts het niet meer zelf kan oplossen en moet doorverwijzen naar de dure specialist. Dat is het tegendeel van bezuinigen."

Het jubileumonderzoek is in opdracht van GezondheidNieuws uitgevoerd door bureau PanelWizard onder een representatief deel van de Nederlandse bevolking. Veertig jaar geleden, september 1963, verscheen het eerste nummer van GezondheidNieuws. Aan het tijdschrift is een cursusafdeling verbonden. Daarnaast verschijnen er regelmatig boeken van GezondheidNieuws.

---