Gemeente Ede

Gemeente Ede op de goede weg
Systematische controle op milieuontwikkelingen

De eerste milieumonitor van de gemeente Ede is klaar. In deze brede rapportage staat een meerjaren overzicht van diverse ontwikkelingen op het gebied van milieu. De gemeente wil de kwaliteit van haar milieubeleid verbeteren. Het nieuwe instrument draagt in de toekomst bij aan de kwaliteitszorg van milieubeleid. De eerste monitor informeert over: milieuvergunningen, energie- en inkoopbeleid van de eigen organisatie, afval, bodem, lucht, geluid en milieucommunicatie. De resultaten van de monitor worden gebruikt bij de opstelling van de programmatische begroting en gemeentelijke jaarrekening.

Onderzoeksgebieden
De gemeente wil met de monitor inzicht krijgen en geven in de resultaten tot nu toe en de doelen voor de toekomst. Veel uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, zoals het nut van de bodemkwaliteitskaart, het milieubewustzijn van de gemeente, de kwaliteit van lucht, de overlast van geluid, afvalinzameling en scheiding. De monitor meet, registreert, interpreteert en presenteert systematisch allerlei gegevens. Door te monitoren krijgt de gemeente inzicht in de situatie en kan zij, waar nodig, maatregelen nemen. Een voorbeeld is de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. Nu is de afvalinzameling en verwerking weer kostendekkend.

Conclusies
In de milieumonitor staan meerdere conclusies. De meest opvallende is dat de gemeente tot de voorlopers behoort voor wat betreft het eigen verbruik van duurzame energie. Daarnaast stelt de monitor dat er op het gebied van afvalscheiding in 2002 een positief resultaat is bereikt. De stijgende lijn van het restafval is een halt toegeroepen en de hoeveelheid gescheiden ingezameld GFT is na jaren weer stijgende.

De monitor wordt in de toekomst in overleg met bedrijven en natuur- en milieuorganisaties verder ontwikkeld. Afhankelijk van de wenselijkheid, haalbaarheid en beïnvloedbaarheid kunnen onderdelen aan de monitor worden toegevoegd of weggelaten.