Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 148
Datum: 20 augustus 2003

SUBSIDIES VOOR SOCIALE ACTIVERING

De provincie Fryslân verstrekt subsidie aan twee projecten die uitkeringsgerechtigden in fase 4 helpen aan een zinvolle tijdsbesteding, bijvoorbeeld door het verrichten van wat wordt genoemd maatschappelijk nuttige taken. Welzijnorganisatie Miks krijgt daarvoor E 12.400,- en het Verwey Jonker Instituut E 21.134,-. De sociale activering van fase 4 cliënten vindt plaats binnen het gelijknamige pilotproject waar naast de provincie de gemeenten Dongeradeel, Ooststellingwerf, Skarsterlân, Smallingerland en Weststellingwerf aan deelnemen. Het rijk draagt in totaal E 63.000 euro bij aan de pilots, de provincie draagt zelf E 136.000 bij. Deze beide bedragen zijn niet alleen bestemd voor de pilot Sociale Activering maar ook voor de pilot Vrijwilligerswerk waar de provincie ook aan deelneemt.

Het landelijke pilot Sociale Activering is onderdeel van het welzijnsbeleid van het rijk. Het is vanuit deze pilot dat het college van Gedeputeerde Staten subsidies toekennen aan twee projecten die zich richten op de sociale activering van uitkeringsgerechtigden. Het gaat dan om uitkeringsgerechtigden met een Awb-, Wao of WW uitkering, de zogenaamde fase 4 cliënten. De provincie vervult binnen de pilot de rol van regisseur en coördinator, de projectleiding is in handen van de Stichting Partoer.

De subsidies
Het project "Sociale activeringsplaatsen" van de welzijnorganisaties Miks (gemeente Skarsterlân) en SMW (gemeente Weststellingwerf) krijgt E 12.400,-. Voor dit geld willen de organisaties in elk van beide gemeenten tien uitkeringsgerechtigden verder helpen. Dat wil zij doen door hen deel te laten nemen aan activiteiten gericht op o.a. het verrichten van maatschappelijk nuttige taken. Daarmee moeten de tien uitkeringsgerechtigden naast sociale ook maatschappelijke en arbeidsvaardigheden opdoen. Het gaat om fase 4 cliënten die binnen reguliere activiteiten en vrijwilligerswerk weinig kans van slagen hebben omdat zij extra begeleiding nodig hebben.

Het tweede project dat gehonoreerd wordt is een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut. Zij krijgt E 21.134,- voor het uitwerken en onderbouwen van Miks Actief (Skarsterlân). Op dit moment wordt er gewerkt met een methode van min of meer met elkaar samenhangende praktische handelingen. Miks Actief beoogt dat te veranderen door een integrale aanpak voor sociale activering van fase 4 cliënten in Skarsterlân te beschrijven. Dit moet leiden tot een heldere beschrijving met concrete praktijkvoorbeelden, gericht op zowel beleid als ook op uitvoering. Het Verwey Jonker Instituut heeft dergelijke onderzoeken vaker verricht en is een landelijk werkende organisatie.

Voor informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 2925 735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl.

---- --