Gemeente Heythuysen

Nieuws

Gedoogvergunning voor Nuon voor het nemen van proeven

De Stichting tot Behoud Leefmilieu Buggenum, Haelen, Horn, Nunhem en naaste omgeving heeft via een open brief het college en de raad van de gemeente Heythuysen op de hoogte gesteld van het voornemen van de provincie om een gedoogvergunning af te geven aan Nuon Power B.V. te Haelen voor het doen van proeven met het meevergassen van secundaire brandstoffen.

Al in december 2001 heeft Nuon Power een vergunning aangevraagd bij de provincie om proeven te mogen doen met de inzet van secundaire brandstoffen. In de aanvraag was echter onduidelijk wat bedoeld wordt met secundaire brandstoffen. De proeven zijn bedoeld als bevestiging van de te verwachten milieu-effecten en de gevolgen voor de technische installaties. De Raad van State heeft in april 2003 de door de provincie verleende vergunning vernietigd, omdat er niet voldoende gegevens bij de aanvraag gevoegd waren.

Als buurgemeente van gemeente Haelen, heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Heythuysen in een brief naar de provincie haar verontrusting uitgesproken met betrekking tot de mogelijke vergaande milieuhygiënische gevolgen door het uitvoeren van de proeven. Het uitvoeren van de proeven door het afgeven van een gedoogbeschikking is naar mening van het college ongewenst.

Inmiddels is door de provincie op 1 juli 2003 een ontwerp-besluit genomen op een nieuwe aanvraag van Nuon Power. Bij de nieuwe aanvraag is een Milieu-effect Rapportage gevoegd. Dit betekent dat aan Nuon Power alsnog een gedoogvergunning wordt verleend voor het meevergassen van secundaire brandstoffen zoals slib, kippenmest, hout, papierslib. Belanghebbenden zijn daarbij opnieuw in de gelegenheid gesteld om hun bedenkingen daartegen kenbaar te maken.