Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Ede; man aangehouden met neppistool
Publicatiedatum: 20-08-2003

Op maandag 18 augustus rond 13.40 uur is een 23-jarige Edenaar in een supermarkt aan de Keesomstraat aangehouden, omdat hij in het bezit van een vuurwapen zou zijn. Al spoedig bleek het om een imitatie speelgoed pistool te gaan, maar de consternatie was er niet minder om.

De man - zo bleek achteraf - bewaart het speelgoedpistool van zijn zoontje, omdat deze elders aan het spelen is. In plaats van het pistool op te bergen, loopt de Edenaar er mee door een supermarkt. Weliswaar houdt hij het wapen naar de grond gericht, maar omstanders schrikken zo erg dat zij direct de bedrijfsleiding en de politie alarmeren. Agenten in uniform stellen zich buiten de supermarkt op, terwijl in burger geklede agenten de supermarkt binnen gaan. Ondertussen leest de Edenaar nietsvermoedend een krant aan een tafeltje, waarbij hij het wapen voor zich op tafel gelegd heeft. Daarna steekt hij het pistool in zijn broeksband, om nog wat inkopen te doen. Daarbij wordt hij aangehouden.

Speelgoed
Al snel ontdekken de agenten dat de man een speelgoedpistool bij zich heeft. Een levensecht lijkende Baretta. Hoewel deze speelgoedwapens in bijna alle vakantiegebieden voor weinig geld te koop zijn, is het bezit van dergelijk speelgoed in Nederland verboden. De wapens zien er zo levensecht uit, dat - en dat blijkt ook nu weer in de supermarkt - omstanders direct de indruk krijgen dat het om een echt pistool gaat. Met alle gevolgen en risico's van dien. De man is zich dat echter niet bewust geweest, zo verklaarde hij later. Van het wapen heeft hij afstand gedaan. In de volgende Nieuwsbrief van de politie in het district West-Veluwe Vallei zal aandacht aan dit onderwerp worden geschonken.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 - 688221