CBS
Omzet non-food detailhandel flink lager

In mei 2003 is de omzet in de non-foodsector van de detailhandel 6,3 procent lager dan in mei vorig jaar. De omzet bij de winkels in voedingsmiddelen daarentegen is in mei 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In totaal is de omzet van de detailhandel in mei 3,2 procent lager dan een jaar eerder. De cijfers over mei 2003 zijn positief beïnvloed door een gunstiger verdeling van de koopdagen dan in mei vorig jaar.

Forse omzetdaling winkels in woninginrichtingartikelen
De consument heeft flink minder uitgegeven bij de winkels in woninginrichtingartikelen. In mei dit jaar ligt de omzet hier ruim 10 procent lager dan in mei vorig jaar. Andere branches met een gedaalde omzet zijn de kledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica. Branches met een hogere omzet in mei zijn onder meer drogisterijen, winkels in huishoudelijke artikelen en textielsupermarkten. Vooral bij de textielsupermarkten is de omzet in mei 2003 fors hoger dan in mei vorig jaar. De omzet steeg met 9 procent.

Omzet foodsector in de plus
De omzet bij de winkels in voedings- en genotmiddelen is in mei 2,6 procent hoger dan in mei 2002. Ongeveer 80 procent van de omzet in de foodsector komt voor rekening van de supermarkten, die in mei 3,8 procent meer hebben omgezet dan in mei een jaar eerder.

Huishouden winkelt in mei voor 980 euro
De bijna zeven miljoen particuliere huishoudens in Nederland hebben in mei ongeveer 980 euro per huishouden besteed. In totaal heeft de consument in mei voor ongeveer 6,8 miljard euro gewinkeld.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft mei 2003 een woensdag minder, maar een zaterdag meer dan mei 2002. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd.
Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB03-154
20 augustus 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht