Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


20 augustus 2003
Landelijke kijkavond Irisbollen op de Veluwe

Op woensdag 20 augustus organiseert PPO in samenwerking met Kwekerij Oostenbrug een kijkavond irisbollenteelt op De Veluwe. De avond duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Oostenbrug heeft irissen geplant in Hulsthorst (Veluwe). Naast de gebruikelijke herfstplanting, is ook een gedeelte in het voorjaar geplant, waarvoor het plantgoed is ingevroren. Aan de orde komen de vergelijkingsdemo en de kansen voor iristeelt op De Veluwe.

Het perceel ligt aan de Harderwijkseweg 321 in Hulshorst (A28 afslag Harderwijk, resp. richting Harderwijk, Hierden, Hulshorst). Tijdens de avond kunnen bezoekers de herfstplanting en voorjaarsplanting zelf in ogenschouw nemen. Geplant is een partij virusarme `Blue Magic', die van zichzelf ieder jaar laat afsterft.

Er staan niet veel irissen op de Veluwe. Het is interessant te zien hoe irissen daar groeien. Met Ed Oostenbrug kan worden gediscussieerd over de voor- en de nadelen van zo'n nieuw teeltgebied. Naast `Blue Magic' staan er ook nog andere cultivars, zoals `Discovery".

Demonstratieproef
Oostenbrug heeft op 18 maart, na invriezen, een aantal bedden van `Blue Magic' geplant in 2 plantmaten (5/6 en 7/8), die in het ijs bewaard zijn geweest.
Koelhuis Hillegom heeft daartoe van iedere maat een palletkist ingevroren bij -1° C. Voor het invriezen had het plantgoed vanaf het rooien 12 weken 20° C gekregen.
De voorjaarsplanting wordt vergeleken met de normale planting van Oostenbrug in dezelfde maten. Deze bollen zijn in november geplant.

Voorjaarsplanting heeft voordelen
PPO onderzocht de optimale behandeling voor voorjaarsplanting en de voor- en nadelen. Een voorjaarsplanting omzeilt een aantal van de problemen van najaarsplanting, zoals slechte structuur van de grond, Pythiumaantasting door een slechte structuur, benodigd strodek, vorstschade na opkomst , etc.
Natuurlijk heeft voorjaarsplanting ook nadelen. Voor voorjaarsplanting moet het plantgoed gedurende de wintermaanden lang worden bewaard bij
-0.5 tot -1° C. En er kan 3 weken later gerooid worden dan bij herfstplanting.