VERENIGING PAYBACK

Rechtszaak aandelenlease gedupeerde op 20 augustus

Op woensdag 20 augustus dient bij de Rechtbank te Haarlem de behandeling van de éérste door Dexia aangespannen rechtszaak tegen een gedupeerde van een aandelenlease contract. . De restschuld waarmee dat contract, een zogenaamde WinstVerDriedubbelaar was geëindigd, is door het getroffen gezin niet betaald. Bij een aandelenlease constructie wordt er door middel van een lening een pakket aandelen gekocht met een looptijd van een aantal jaren. Dit wordt gefinancierd door, meestal maandelijkse, rente betalingen. Na afloop van het contract wordt het pakket aandelen verkocht. De meeste contracten zijn of worden beëindigd met een grote restschuld.

Als lid van de Stichting Leaseverlies wilde de gedaagde de uitspraak afwachten op een door deze stichting aangespannen procedure bij de Rechtbank te Amsterdam. De Stichting Leaseverlies is in april 2002 opgericht en zet zich op het juridische vlak in om misleidende informatie en reclame omtrent de producten van Legio/ Dexia aan de kaak te stellen. Ondertussen hebben al ruim 80.000 gedupeerden zich bij deze Stichting aangemeld.

Een groot aantal gedupeerden van aandelenlease contracten voelt zich nu door Dexia bank in de tang genomen. Bijna de helft van de gedupeerden met een lopend of afgelopen contract bij Dexia, is inmiddels gezwicht voor de dreiging met incassobureaus, waarmee Dexia haar cliënten onder druk zet. Zij hebben het zogenaamde 'Dexia Aanbod' getekend. Het Dexia Aanbod houdt in dat bij restschuld de gedupeerden een iets versoepelde afbetalingsregeling krijgen met een wat lagere rente als de gebruikelijk hoge rente van 12% die nu gehanteerd worden. Echter Dexia eist wel een handtekening van iedere gedupeerde die op het voorstel van Dexia ingaat, waarbij verklaard wordt dat de betrokkene afziet van juridische stappen tegen Dexia en/ of de tussenpersonen. Tevens kunnen aan een eventuele gunstige uitspraak in de zaak van de Stichting Leaseverlies geen rechten worden ontleend. Ook zijn nog te nemen besluiten van de door minister Zalm ingestelde Commissie Geschillen Aandelenlease op deze contracten niet meer van invloed.

Ondanks de aanbevelingen van minister Zalm van Financiën om verdere acties op te schorten, zijn deze door Dexia genegeerd, zoals de komende rechtszaak bewijst. Ook de bemoeienis van de Tweede Kamer met deze kwestie werpt kennelijk geen vruchten af.

Belangenbehartiger voor de gedupeerden, de vereniging PAYBACK, vraagt zich af wat de door minister Zalm in het leven geroepen commissie nog voor gedupeerden kan betekenen, als er nu toch uitspraak in individuele zaken kan worden gedaan. De jurisprudentie zal model staan in eventuele volgende procedures.

De vereniging PAYBACK heeft inmiddels acties aangekondigd op de dag van de rechtszitting.

Info: P Koremans, Vereniging PAYBACK, Bergeend 15, 3435 VK Nieuwegein
Tel. 06-44422838
koremans@planet.nl

30 jul 03 11:13