STICHTING NEDERLAND SCHOON

Scholieren in overtreding lopen kans op zwerfafvalboete

PERSBERICHT

Den Haag, 18 augustus 2003


Op woensdag 20 augustus 2003 om 11.30 uur vindt op het Esdalcollege in Emmen de aftrap plaats van een provinciale zwerfafvalcampagne, gericht op alle scholieren van het voortgezet onderwijs in Drenthe. De campagne is een initiatief van de Stichting Nederland Schoon, in samenwerking met alle twaalf Drentse gemeenten, de Vereniging van Drentse gemeenten, de Provincie Drenthe en een bijdrage uit de Europese middelen van het Recreatieschap Drenthe. De campagne is bestemd voor fietsende scholieren die onderweg van school naar huis en vice versa langs de zogenaamde 'snoeproutes' hun afval op straat gooien. Daarbij lopen ze kans een boete te krijgen van 46 euro. De totale lengte van de 15 'snoeproutes' in Drenthe is ongeveer 60 kilometer.

Na een korte presentatie door de heer Joh. Dijks, gedeputeerde van de Provincie Drenthe, wordt op ludieke wijze het startschot voor de campagne gegeven door middel van een muzikale act met leerlingen van het Esdalcollege in Emmen. Daarna volgt een presentatie van de heer J. Holman, wethouder van Milieu van de gemeente Emmen.

De campagne loopt van 18 augustus tot en met 10 oktober 2003. Voor de start van de campagne zijn alle 51 vestigingen van scholen in het voortgezet onderwijs in Drenthe geïnformeerd. De eerste vier weken van de campagne staan in het teken van voorlichting. Op de fietsroutes van huis naar school en vice versa worden scholieren geattendeerd op afvalbakken door middel van posters, verkeersborden en merktekens op de paden. De laatste vier weken van de campagne lopen scholieren de kans beboet te worden als zij afval op straat gooien. De boete voor dit vergrijp bedraagt 46 euro.

De scholen die aan de zogenaamde snoeproutes liggen, hebben van de betreffende gemeente gratis een zwerfafvalbox van Nederland Schoon gekregen. Dit is een educatief pakket, gevuld met lesmateriaal, een instructievideo, meetmethodes voor zwerfafval en posters. 25 Scholen hebben toegezegd actief met dit lespakket aan de slag te gaan. Dit betekent dat ruim 16.500 leerlingen geconfronteerd worden met het zwerfafvalprobleem en mogelijke oplossingen daarvoor krijgen aangereikt. Daarnaast gaan de scholen informatie over de zwerfafvalcampagne verspreiden via diverse schoolpublicaties, lichtkranten en intercoms.

In 2002 heeft Nederland Schoon een zwerfafvalcampagne gehouden onder fietsende recreanten in Drenthe. Dit jaar zijn de scholieren aan de beurt. Beide campagnes hebben tot doel de prachtige fietspaden in Drenthe schoon te houden zodat Drenthe ook in de toekomst fietsprovincie bij uitstek blijft.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon, telefoon:
070-3042080.

18 aug 03 14:53