FNV BONDGENOTEN

Vaste medewerkers uitzendbureaus hebben recht op goede CAO

Woensdag 20 augustus start FNV Bondgenoten een actie voor een betere CAO voor vaste medewerkers in de uitzendsector (o.a. intercedenten en vestigingsmanagers). De actie start woensdagochtend bij het hoofdkantoor van Randstad, vervolgens zal de bond de komende weken in grote en middelgrote steden vestigingen van uitzendbureaus bezoeken om de medewerkers te informeren over de stukgelopen CAO-onderhandelingen. De vakbondsbestuurders vragen de medewerkers van de hoofdkantoren en vestigingen een petitie te ondertekenen.

Fransien de Jong, bestuurder van FNV Bondgenoten; 'de werkgevers leggen de slechte situatie van de sector alleen bij de werknemers neer, naast een schamele loonsverhoging bevat het eindbod met name verslechteringen'. De geschilpunten in de onderhandelingen betreffen onder andere het loon, de opzegtermijn, de wachttijd voor deelname aan winstafhankelijke uitkering en onderzoek naar de werkdruk. Over een looptijd van 15 maanden biedt de ABU slechts een eenmalige uitkering per 1 juli 2003 van 0,75% en een zeer geringe structurele loonsverhoging per 1 januari 2004 van 1,25%. De bonden hebben voor een zelfde periode een structurele loonsverhoging gevraagd van 2,5%. De leden van de bond zijn vooral verontwaardigd over het feit dat de ABU voor de uitzendkrachten zelf wel ruimte ziet voor een loonsverhoging: 2,9 procent voor 15 maanden.
Daarnaast wil de ABU de opzegtermijn van werkgevers gelijktrekken met die van de werknemers. Nu is de opzegtermijn van werkgevers twee keer zo groot als die van de werknemers. De bonden willen dit zo houden. Een derde geschilpunt betreft de wachttijden voor deelname aan een winstafhankelijke uitkering. De bonden stellen twee maanden voor en de werkgevers vier. Het verzoek van de bonden om een branchbreed onderzoek naar werkdruk is door de ABU afgewezen.

Begin september zullen de handtekeningen aangeboden worden aan de ABU. Onder de CAO voor vaste medewerkers van uitzendondernemingen vallen zo'n 15.000 werknemers.