Het Nederlandse Rode Kruis

20 augustus 2003
Tienermoeders op vakantie met het Rode Kruis

Inez aan de slag tijdens de vakantieweek

Het Rode Kruis organiseert al een aantal jaren vakanties voor tienermoeders die met hun kinderen naar Nederland zijn gevlucht. Dit jaar werd er voor het eerst een vakantieweek georganiseerd voor tienermoeders met een niet-Nederlandse achtergrond. Het gaat om meisjes vanaf 12 jaar, die op zeer jonge leeftijd moeder zijn geworden.

Helemaal alleen
Waarom? Inez de Boer, beleidsmedewerker Rode Kruis: "Deze meisjes staan helemaal alleen voor de opvoeding van hun kind. Het is dan bijzonder zwaar om een opleiding af te maken of om te werken - vooral op die leeftijd! Een vakantie zit er vanwege hun beperkte financiële middelen vaak helemaal niet in. Door zo´n vakantieweek worden hun zorgen verlicht en kunnen ze weer even vrij zijn. De Rode Kruisvrijwilligers zijn ook allemaal jonge vrouwen. Dat sociale contact met leeftijdsgenoten is natuurlijk ook heerlijk."

Lekker tutten
De jonge moeders kunnen weer even meisje zijn, terwijl de begeleiding op hun baby´s past. Lekker tutten met make-up en kletsen met vriendinnen. Ook weer eens alleen winkelen, zwemmen of een spelletje doen. Tijdens de vakantieweek bezochten de tienermoeders een pretpark, maakten een tocht met een huifkar en gingen sporten. De paarden waren favoriet: "Fantastisch om op zo´n groot paard te zitten!"

De vakantie kwam tot stand in samenwerking met stichting Mi Os Es Mi Kas. Mi Oso betekent "mijn huis" in het Surinaams en Mi Kas "mijn huis" in het Antilliaans. MOEMK is een centrum in Amsterdam Zuid-Oost voor tiener- en jonge moeders (12-23 jaar). Meisjes kunnen er terecht voor opvang en begeleiding.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank