Gemeente Alkmaar


Nieuwe bordjes bij `losloop- en verbodsgebieden voor honden' in Alkmaar

18 augustus

Zo'n 5000 Alkmaarse hondenbezitters beleven dagelijks veel plezier van hun huisdier. Het is de taak van de gemeente een goed evenwicht te vinden tussen plezier en last. In heel Alkmaar geldt een aanlijn- en opruimplicht (APV art 2.4.17 en 2.4.18). Verder zijn er gebieden in Alkmaar waar honden los mogen lopen (ook hier geldt de opruimplicht) en gebieden waar honden helemaal niet mogen komen. Om de losloop- en verbodsgebieden duidelijker aan te geven wordt vanaf woensdag 20 augustus as. begonnen met het plaatsen van speciale paaltjes met hondenbordjes.

De bekende palen met witte kop worden vervangen door paaltjes met een groen bordje en een afbeelding van een blij hondje en de tekst `losloopgebied voor honden'. Bij de gebieden die verboden zijn voor honden worden paaltjes met een rood bordje met een afbeelding van een hondje en met de tekst `verboden voor honden'. Deze gebieden zijn verboden terrein voor honden omdat honden daar een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid, dreigend overkomen of waar honden en/of hun poep de natuur verstoren. Honden zijn ook verboden op alle als zodanig herkenbaar zijnde speelplekken.
Met het plaatsen van bordjes is voor iedereen duidelijk waar wel en waar geen honden mogen komen of los mogen lopen; er kan geen misverstand meer door ontstaan.

Hondenkrant
Begin september 2003 ontvangen alle geregistreerde hondenbezitters de nieuwe Hondenkrant in de brievenbus. Hierin staan de rechten en plichten van honden(bezitters) beschreven en ook zijn de losloop- en verbodsgebieden op kaartjes per wijk aangegeven. De Hondenkrant is vanaf dan ook verkrijgbaar bij de gemeentelijk informatiepunten zoals het stadskantoor (Mallegatsplein 10) en dienstencentrum de Mare (Laan van Straatsburg 2).

Nieuw beleid
Eind maart 2003 zijn de wijzigingen op het Hondenbeleid uit 1996 vastgesteld. Door veranderingen in de ruimtelijke ordening, zoals grondverkoop, nieuwbouw of natuurontwikkeling konden sommige gebieden niet als aanlijn- of losloopgebied gehandhaafd blijven. Elders zijn nieuwe kansen ontstaan. Verschillende belanghebbenden zoals hondenverenigingen, individuele bewoners en bewonersgroepen, hebben verzoeken ingediend. In december 2002 hebben de wijzigingen op het hondenbeleid voor inspraak ter inzage gelegen.
Komende weken worden op alle losloopgebieden en gebieden die verboden zijn voor honden bordjes geplaatst zodat deze gebieden voor iedereen herkenbaar zijn.

Alkmaarders die meer willen weten over hondenbeleid in de gemeente Alkmaar kunnen contact opnemen met de afdeling Wijkbeheer van de gemeente, telefoon (072) 548 91 32.