Provincie Flevoland



Flevocartografie als vormgevingstroming

Provincie steunt Urker projecten alcohol en drugs

Maatwerk voor economische ontwikkeling gemeenten

FNV noodzakelijk bij sociaal-economisch overleg Flevoland

Vakcentrale FNV moet aandacht blijven geven aan sociaal-economisch overleg op regionaal niveau. Door de huidige reorganisatie bij de FNV wordt het regionale vakbondswerk nagenoeg beëindigd en dat is een ongewenste ontwikkeling, zo vindt de provincie Flevoland. De provincie heeft haar mening kenbaar gemaakt aan het hoofdbestuur van de FNV en vraagt in een brief aan andere organisaties en overheden in Nederland hetzelfde te doen.

In Flevoland zijn diverse overlegplatforms waar de sociale partners elkaar treffen. Denk aan de provinciale SER, het Regionaal Platform Arbeidsmarkt, het Regionaal Informatie- en Technologie Platform en het Comité van Toezicht voor de uitvoering van de Europese Programmas voor Flevoland. De aanwezigheid van zowel werkgevers- als
werknemersorganisaties tezamen met de overheid, zorgen ervoor dat deze overleggen een stevig draagvlak hebben.

Vakcentrale FNV is momenteel bezig met een reorganisatie. Het ziet ernaar uit dat voor heel Nederland nog vijf functionarissen beschikbaar zijn om namens de grootste werknemersorganisatie deel te nemen aan overleggen zoals hierboven genoemd. Dat impliceert in feite het vrijwel beëindigen van het regionale vakbondswerk. De provincie zou dat een forse aderlating vinden en roept het hoofdbestuur van de FNV op om het belang van regionaal vakbondswerk in woord en daad te onderschrijven.

De provincie heeft haar mening in een brief aan de FNV kenbaar gemaakt. Daarnaast verstuurt de provincie deze week brieven naar tal van andere organisaties die betrokken zijn bij de sociaal-economische overlegorganen in Flevoland, waarin wordt opgeroepen om een soortgelijk geluid te laten horen bij het FNV-hoofdbestuur.

Zeker in economisch moeilijke tijden kan geen organisatie gemist worden die bijdraagt aan een gezamenlijke aanpak van de vraagstukken waar Flevoland mee te maken heeft, stelt gedeputeerde Andries Greiner van Economische Zaken. Daarom moet de FNV het regiowerk juist als kerntaak zien en ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.