Provincie Flevoland



Flevocartografie als vormgevingstroming

Provincie steunt Urker projecten alcohol en drugs

FNV noodzakelijk bij sociaal-economisch overleg

Beter maatwerk voor economische ontwikkeling Flevolandse gemeenten

De vestiging van bedrijven, kantoren en voorzieningen moet worden toegesneden op de individuele mogelijkheden van de zes Flevolandse gemeenten en de specifieke vraag van het bedrijfsleven. Dat is de inzet van het nieuwe locatiebeleid, waarmee het dagelijks bestuur van de provincie en de zes Flevolandse gemeenten op hoofdlijnen hebben ingestemd. Ook de betrokken ministeries hebben laten weten de Flevolandse aanpak te ondersteunen.

De zes gemeenten en het Flevolandse bedrijfsleven zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van het nieuwe locatiebeleid. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening heeft het rijk aangegeven dat het locatiebeleid voortaan een zaak wordt van de provincie. Het huidige rijksbeleid schrijft nauwkeurige normen voor met als voornaamste doel het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer terug te dringen. In het nieuwe beleid zal de provincie erop toezien dat er een evenwichtige afweging wordt gemaakt tussen een goede bereikbaarheid (zowel met auto als openbaar vervoer), de economische ontwikkelingsmogelijkheden en de ruimtelijke kwaliteit van werklocaties. Bij de nieuwe normen voor werklocaties wordt meer rekening gehouden met de karakteristiek van de individuele gemeenten om te komen tot maatwerk voor de bedrijven.

Gemeenten gaan daarom een eigen visie ontwikkelen op bestaande en toekomstige werklocaties, met als uitgangspunt een gezamenlijk Flevolands beleid. De gemeentelijke visie zal een belangrijke rol spelen bij het beoordelen van ruimtelijke plannen door de provincie. Omdat de gemeentelijke visie aansluit op het provinciale beleid, zal de procedure voor het vernieuwen van bestemmingsplannen voor nieuwe bedrijfslocaties eenvoudiger kunnen verlopen. Gedeputeerde Andries Greiner (Ruimtelijke Ordening, Economische Zaken) is enthousiast over het tot dusver bereikte resultaat. Nu kunnen we daadwerkelijk goed ruimtelijk beleid koppelen aan kansen voor groei van de regionale economie, stelt hij.

In september wordt het voorstel over het locatiebeleid besproken in de Statencommissie Ruimte. Het locatiebeleid zal vervolgens als onderdeel van de partiële herziening van het Omgevingsplan in procedure worden gebracht. Allereerst stelt Gedeputeerde Staten in oktober het concept-ontwerp van de herziening vast. Hierop volgt een
inspraakprocedure, waarna Provinciale Staten naar verwachting medio 2004 onder andere het nieuwe locatiebeleid zal goedkeuren.