Verbond van Verzekeraars

Terrorismebrief individuele verzekeraars is gepland onderdeel totale communicatie

Individuele verzekeraars zijn inmiddels begonnen met het schriftelijk herbevestigen van de wijziging van de polisdekking inzake het terrorismerisico bij hun eigen polishouders. Deze informatie op polisniveau maakt onderdeel uit van het totale communicatieplan zoals dat door het Verbond van Verzekeraars is opgesteld en dat door de overheid wordt ondersteund - om de dekkingswijziging landelijk bekend te maken. De kennisgeving is geen doublure van de landelijke huis-aan-huismailing in de periode eind juni/begin juli, maar slechts het vooraf geplande sluitstuk van de totale communicatie. Alle verzekeraars die het clausuleblad terrorismedekking in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen, zullen de inhoud van de huis-aan-huismailing de komende tijd bij hun eigen polishouders herbevestigen.

De Volkskrant meldde dit weekeinde dat verzekeraars miljoenen klanten alsnog gaan informeren dat hun verzekering is gewijzigd. Daaruit zou de indruk kunnen ontstaan dat er sprake zou zijn van een beleidswijziging omdat de eerdere huis-aan-huismailing kennelijk niet duidelijk genoeg zou zijn geweest. Niets is minder waar: het op een later moment op polisniveau nogmaals attenderen van eigen verzekerden op de inhoud van de huis-aan-huismailing is het vooraf geplande sluitstuk van de communicatie richting polishouders, die verder bestond uit veel free publicity, advertenties, voorlichtingsartikelen in huis-aan-huisbladen en de website www.terrorismeverzekerd.nl. Om logistieke en financiële redenen en om verwarring bij de consument te voorkomen, is er echter bewust voor gekozen om de formele landelijke invoering van de terrorismeclausule massaal en eenduidig via de huis-aan-huisbrief te laten verlopen.

De dagtekening van de huis-aan-huisbrief, 15 juli 2003, is mede bepalend voor de opzegmogelijkheden van verzekerden. Als de polisvoorwaarden hiertoe de mogelijkheid boden is de wijziging van de voorwaarden per 15 augustus van kracht geworden. Dit houdt in dat polishouders die niet akkoord wilden gaan met de wijziging hun polis, voor die datum schriftelijk konden opzeggen. Wanneer de polisvoorwaarden bepalen dat wijzigingen bijvoorbeeld alleen per premievervaldatum kunnen worden doorgevoerd, geldt voor de polishouder uiteraard een andere opzegtermijn. Omdat de polisvoorwaarden op dit punt verschillend zijn, is het altijd raadzaam om de eigen polissen te raadplegen. Overigens is de informatie over de wijzigingsdatum en de opzegmogelijkheden ook duidelijk opgenomen in de landelijke huis-aan-huismailing.


---

Dit persbericht is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.