Gemeente Zwolle

Eenmalige uitkering voor langdurige minima

Langdurige minima, jonger dan 65 jaar, die een activiteitensubsidie van de gemeente Zwolle ontvangen, krijgen aan het eind van het jaar een extra uitkering. Op deze manier geeft de gemeente Zwolle uitvoering aan de afspraken die zijn vastgelegd in het Strategisch Akkoord dat door het kabinet Balkenende I is vastgesteld.

In dit Strategisch Akkoord is neergelegd dat langdurige minima in het jaar 2003 een eenmalige uitkering moeten krijgen. Het rijk heeft hiervoor ook financiële middelen beschikbaar gesteld. De wijze waarop gemeenten het geld verdelen onder de minima is niet voorgeschreven.

Doelgroep
In het Strategisch Akkoord is vastgelegd dat de eenmalige toeslag bedoeld is voor mensen die al vijf jaar of langer afhankelijk zijn van uitsluitend een inkomen op bijstandsniveau en aantoonbaar voldoende inspanningen hebben verricht om werk te vinden. De toeslag is niet bedoeld voor mensen met een WW of WAO uitkering, tenzij het gaat om een
arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 tot 100%. Ook 65-plussers zijn uitgesloten van het recht op de toeslag (een AOW uitkering is hoger dan een bijstandsuitkering).

Aanvulling activiteitensubsidie
De gemeente Zwolle heeft besloten de toeslag uit te keren aan de langdurige minima die gerekend vanaf 1 januari 2003 al 5 jaar van een minimum inkomen moeten rondkomen en daarnaast in 2003 óók in aanmerking komen voor een subsidie op grond van de activiteitensubsidie van de gemeente Zwolle. De reeds toegekende activiteitensubsidie wordt dan aangevuld tot de onderstaande maximumbedragen:
Alleenstaande ¤ 320
Alleenstaande ouder ¤ 400
Echtpaar ¤ 450

De aanvullende toeslag wordt in december 2003 uitbetaald. Dan wordt ook het tweede deel van de toegekende activiteitensubsidies uitbetaald. Het eerste deel van deze activiteitensubsidie hebben de rechthebbenden reeds in juni/juli van dit jaar ontvangen.

Financiën
De gemeente Zwolle heeft van het Rijk ¤ 135.000 ontvangen voor de verstrekking van de langdurigheidstoeslag. De nu gekozen werkwijze kost ¤ 200.000. De gemeentelijke bijdrage ad ¤ 65.000 wordt ten laste gebracht van de middelen voor bijzondere bijstand en armoedebestrijding.


---