Gemeente Zwolle

Twee Brede Scholen starten in Stadshagen

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen de Protestants Christelijke basisschool De Wendakker en de Katholieke basisschool De Vlieger in Stadshagen als Brede School. Dit betekent dat zij gaan samenwerken met diverse instellingen in de wijk op het gebied van kinderopvang, welzijn, zorg, cultuur en sport.

Een brede school is een netwerk of bundeling van voorzieningen en activiteiten rondom een school. In Stadshagen ligt de nadruk op de combinatie van kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en basisschool. Maar er is meer. Beide scholen starten dit schooljaar met het aanbieden van activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, gezondheid, spel, sport en beweging.
De brede school is er vooral voor kinderen van 0 tot 12 jaar, maar ook de ouders en overige wijkbewoners kunnen gebruik maken van het aanbod. De voorzieningen en activiteiten bevinden zich niet allemaal onder één dak. Op termijn breiden de activiteiten en de samenwerking zich verder uit naar het Gezondheidshuis, Cultuurhuis, Bewegingshuis en de wijkboerderij. Deze voorzieningen liggen alle op loopafstand van De Vlieger en De Wendakker.

De Wendakker
De Wendakker werkt sinds augustus 2002 intensief samen met 't Ukkie. In hun tijdelijke accommodatie aan de Werkerlaan bieden zij, in combinatie met de basisschool, een variëteit in opvang. Er is niet alleen voor-, tussen- en naschoolse opvang maar ook een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal. Op deze wijze wordt een pedagogisch doorgaande lijn gerealiseerd. Dit is van belang om de continuïteit in het ontwikkelingsproces van de kinderen te waarborgen. Met ingang van dit schooljaar worden ook na schooltijd activiteiten georganiseerd en kunnen ouders met vragen over opvoeden terecht op één van de spreekuren van Icare Ouder- en Kindzorg.

De Vlieger
De Vlieger is inmiddels verhuisd naar haar nieuwe locatie aan de Oude Wetering. In dit nieuwe pand is niet alleen een basisschool gehuisvest maar is Landstede ook met voor-, tussen- en naschoolse opvang en een peuterspeelzaal gestart. Beide organisaties werken vanuit een gezamenlijke pedagogische en onderwijskundige visie. Tevens willen zij activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport gaan aanbieden, met als doel kinderen kansen te bieden zich breed te ontwikkelen. Volwassenen kunnen binnenkort terecht voor educatieve activiteiten (o.a. computerlessen).

Keurmerk
Na Het Wonderwoud, de eerste Brede School in Zwolle, die in april van dit jaar is geopend, ontvangen ook deze twee scholen het keurmerk 'Brede School Zwolle'.
De gemeente heeft een keurmerk voor de Zwolse Brede School ontwikkeld om duidelijk te zijn over wat nu onder de Brede School wordt verstaan. Tevens is het een richtinggevend kader dat iets zegt over het aanbod en het pedagogische concept van de betrokken scholen en instellingen. De stuurgroep Brede School Zwolle, met vertegenwoordigers uit het veld van onderwijs en welzijn en onder voorzitterschap van de wethouder Onderwijs en Welzijn, besluit of het keurmerk 'Brede School Zwolle' wel of niet wordt toegekend. Aan scholen die het keurmerk verwerven, stelt de gemeente incidentele coördinatie- en stimuleringssubsidies beschikbaar.


---