Gemeente Brunssum

Gemeente Brunssum bezuinigt jaarlijks 1,7 miljoen

De gemeente Brunssum gaat vanaf 2004 structureel per jaar EUR 1,7 miljoen bezuinigen. De bezuinigingen zijn nodig om de voorzieningen voor de burgers betaalbaar te houden en de ambities in de toekomst waar te kunnen maken. Het college van B&W wil deze bezuinigingen vooral realiseren door het terugdringen van de kosten.

De bezuinigen zijn nodig omdat inkomsten uit het gemeentefonds door rijksmaatregelen behoorlijk teruglopen. De gemeente Brunssum wil die tegenvallende inkomsten opvangen door te snijden in de uitgaven, waarbij de inwoners van de gemeente Brunssum zoveel mogelijk worden ontzien. Daarbij is vooral gekeken naar kostenbesparing door efficiënter werken, het afstoten van taken die niet behoren tot de wettelijke of kerntaken, en verhoging van een aantal gemeentelijke tarieven die niet kostendekkend zijn.

Bezuinigingsvoorstellen
Tot de bezuinigingsvoorstellen behoren onder andere het afstoten van het zwembad De Zeekoelen, de Heidecamping, het cultureel centrum d'r Brikke Oave. Dit gebeurt door privatisering of anderszins. Deze voorzieningen laten jaarlijks grote tekorten zien die de gemeente moet bijleggen terwijl het exploiteren van dergelijke voorzieningen niet tot de kerntaak van de gemeente behoort.

Het personeelsbestand zal met 10 voltijdse banen worden teruggebracht. Belangrijk is dat, ondanks de efficiencyslag en de taakvermindering, het college van B&W erop inzet dit op te lossen zonder gedwongen ontslagen. Ook wil de gemeente de personeelskosten terugdringen door versobering van de arbeidsvoorwaarden en door aanpak van het ziekteverzuim (nu 5,8 %).

Verzakelijking
De bezuinigingen dwingen de gemeente en het college van B&W om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit in dienstverlening naar de burgers. Wel zal er een stuk verzakelijking optreden. De komende jaren blijft de gemeente Brunssum investeren in een verbeterde service aan de burgers door het realiseren van een nieuw dienstverleningsconcept waarbij de klanten die het gemeentehuis bezoeken vlotter en professioneler zullen worden geholpen. Brunssum zal de komende jaren ook blijven investeren in het realiseren van Brede Maatschappelijke Voorzieningen die straks iedere wijk zullen gaan bedienen met een uitgekiende mix van onderwijs-, sport-, horeca- en gemeenschapsvoorzieningen. "We blijven een ambitieuze gemeente, maar we zullen keuzes moeten maken en kritisch naar onze uitgaven en inkomsten moeten kijken. Zodat we de echte wezenlijke ambities ook de komende jaren betaalbaar houden,"aldus het college van B&W.