Gemeente Den Helder

20-08-2003 Snelle start aanleg fiets- en kanoroute
Het begin is er! Afgelopen maandag, 18 augustus, is begonnen met de aanleg van een deel van de fiets- en kanoroute. Onverwachte subsidiemogelijkheden hebben tot deze plotselinge, maar zeer welkome, start geleid.

De geplande fiets- en kanoroute maakt onderdeel uit van het Duinzoomplan en verbindt Den Helder met Julianadorp. Het gedeelte dat nu wordt aangelegd, is de zogenoemde winkelhaak rond (ten oosten en noorden van) bungalowpark De Zandloper in Julianadorp. Dit gedeelte van de fiets- en kanoroute kan afzonderlijk van de resterende route worden aangelegd, omdat het een zelfstandig, afgerond geheel is. De fietspaden sluiten aan op bestaande paden langs de Van Foreestweg en de Zanddijk en op het fietspadennet in de duinen. Ook de kanoroute sluit mooi aan op bestaande structuren: een start- en landingspunt bij de recreatieparken ter plaatse en, via een bestaande duiker in de Van Foreestweg, met zuidelijker gelegen Julianadorps vaarwater. De werkzaamheden worden uitgevoerd door v.o.f. t Oost, een bedrijf dat voor 50% eigendom van de gemeente is. Nog dit jaar zal dit eerste deel van de fiets- en kanoroute klaar zijn voor gebruik.

In totaal kost de aanleg van dit gedeelte van de fiets- en kanoroute 910.000. Vijftig procent daarvan wordt gesubsidieerd uit het europese Plattelands Ontwikkeling Programma, de zogenoemde POP-subsidie. Voor een groot gedeelte van de overige vijftig procent zijn al toezeggingen gedaan door de provincie en door projectbureau Kop en Munt. De gemeente zelf zal het resterende bedrag bijpassen.

vrachtverkeer
Het uitrijden van de grond gebeurt via de Zandloper/Zanddijk. Op de Zanddijk worden waarschuwingsborden geplaatst. Hier geldt tijdelijk op dit gedeelte een maximumsnelheid van 30 km/uur in verband met het werk in uitvoering.