Gemeente Den Helder

20-08-2003
Blauwalg in Den Helder

Net als op veel andere plaatsen in ons land, is nu ook in onze gemeente blauwalg geconstateerd. In de twee waterpartijen in Mariëndal blijkt de alg te zitten, die zowel mens als dier ziek kan maken.

Ziek
Als blauwalgen in het water afsterven, produceren sommige blauwalgen giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Na het zwemmen in water met blauwalgen kunnen ziekteverschijnselen ontstaan als hoofdpijn, huiduitslag, diarree, maagkramp, misselijkheid en braken. Vooral kinderen zijn kwetsbaar, omdat zij eerder water binnen krijgen dan volwassenen. Dit geldt ook voor honden, die altijd met open mond zwemmen.

Veilig zwemwater
Als in een gebied blauwalg geconstateerd wordt, is de kans groot dat de alg ook in andere wateren in de buurt voorkomt. U wordt dan ook ten stelligste afgeraden te gaan zwemmen in binnenwateren. Waar u wel veilig kunt zwemmen in Noord-Holland, kunt u vinden op de website van de provincie Noord-Holland, www.noord-holland.nl. Ook kunt u de Zwemwatertelefoon bellen op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur, telefoon 0800-9986734. Buiten deze tijden krijgt u automatische informatieverstrekking over zwemwaterkwaliteit. Dezelfde informatie vindt u ook op teletekstpagina 725.