Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Aanpak jeugdwerkloosheid mist voorwaarden goede uitvoering

(20/08/03)

De kabinetsplannen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden missen voorwaarden voor een goede uitvoering. De VNG heeft haar kritiekpunten vandaag aan de Tweede Kamer gestuurd.

Om tot een goede aanpak van de jeugdwerkloosheid te komen wil het kabinet dat betrokken partijen op lokaal en regionaal niveau veel meer met elkaar gaan samenwerken. Bij het voorkomen en bestrijden van jeugdwerkloosheid zijn ondermeer scholen, bedrijven, gemeenten en CWI's betrokken. Deze partijen treffen elkaar in de recent opgerichte regionale platforms arbeidsmarktbeleid.

Deze platforms bieden enorme mogelijkheden om de samenwerking voor het voorkomen en bestrijden van de jeugdwerkloosheid vorm te gegeven. De VNG wil dan ook dat de Stimuleringsregeling voor deze platforms met twee jaar (2004 en 2005) wordt verlengd, zodat aan de wens van lokale en regionale samenwerking kan worden voldaan.

Het kabinet stelt geen extra middelen beschikbaar voor het voorkomen en bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Door de enorme bezuinigingen op de gemeentelijke reïntegratiebudgetten en een toenemend aantal werkloze jongeren, kunnen gemeenten niet meer garanderen al deze jongeren een reïntegratietraject aan te bieden. De VNG stelt het kabinet voor regionaal extra geld beschikbaar te stellen om met succes de reïntegratietrajecten in te kunnen blijven zetten.

De VNG steunt de keuze van het kabinet om de nadruk van het beleid te leggen bij het voorkomen van de jeugdwerkloosheid. Het gemeentelijk jeugd- en onderwijsbeleid speelt daarbij een essentiële rol. Door het kabinetsvoornemen om de middelen voor het gemeentelijk achterstandenbeleid van gemeenten over te hevelen naar scholen wordt het gemeenten echter onmogelijk gemaakt deze rol waar te maken. De VNG vraagt het kabinet dan ook dit voornemen in te trekken.

Ten slotte lopen gemeenten bij het aan het werk helpen van jongeren nog altijd aan tegen veel bureaucratie en regelgeving: extra landelijke aanbestedingsregels, het verplicht indelen van werklozen in vier fasen, en het uitvoeren van de bijstandsintake door het CWI. De VNG dringt er op aan deze regels bij de invoering van de Wet Werk en Bijstand te schrappen.

De Tweede Kamer vergadert op 3 september over de jeugdwerkloosheid.

Den Haag, 20 augustus 2003