INTERPOLIS

Noorder Dierenpark dekt weerrisico's af

Dit is een gezamenlijk persbericht van Aon, Interpolis, Noorder Dierenpark en Rabobank Emmen

P e r s i n f o r m a t i e

Emmen, 20 augustus 2003. Het Noorder Dierenpark in Emmen heeft als eerste themapark in Nederland een weerderivaat afgesloten. Als het bezoek aan het park ernstig achterblijft bij de verwachtingen door een te natte of te hete zomer, vergoedt deze 'verzekering' een deel van de gederfde omzet. De overeenkomst kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen risicoadviseur/verzekeringsmakelaar Aon, verzekeraar Interpolis, en Rabobank Emmen.

Een weerderivaat is het belangrijkste product op het gebied van het afdekken van weerrisico's. Het is een soort verzekering, die uitbetaalt als de weerssituatie vooraf vastgelegde en objectief meetbare grenzen overschrijdt. Bij de ontwikkeling van de speciale oplossing voor het Noorder Dierenpark werd gebruik gemaakt van de ervaring die Aon en Interpolis hebben met het analyseren en in kaart brengen van weerrisico's.

Het Noorder Dierenpark is voor zijn omzet uit entreegelden en consumpties sterk afhankelijk van het weer. Als het regent of tijdens een hittegolf komen er minder bezoekers. De verzekeringsdekking houdt in dat dagen waarop de maximumtemperatuur boven de 24 graden uitkomt of waarop meer dan 4 millimeter regen valt, worden aangemerkt als 'kritische dagen'. Zodra de topmaanden juli en augustus meer dan het aantal afgesproken kritische dagen telt, betaalt Interpolis een vergoeding per dag uit. Voor de vaststelling of er sprake is van een kritische dag, wordt gebruik gemaakt van meetgegevens van het KNMI.

Voor het Noorder Dierenpark betekent het weerderivaat dat in hete of natte tijden er een minder groot financieel risico gelopen wordt. Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat de grillen van het weer niet te verzekeren zijn. Aon, Interpolis en Rabobank Emmen beschouwen de overeenkomst met het Noorder Dierenpark als het bewijs dat innovatief en creatief meedenken met de klant tot verrassende oplossingen kan leiden. De verwachting is dat meer recreatie-ondernemingen, maar ook bedrijven in andere weersafhankelijke sectoren (zoals de food- en agrisector, horeca, bouw en pretparken) de mogelijkheden van een weerderivaat zullen willen laten onderzoeken.

Voor nadere informatie:

Aon
Ulrika Lundgren
Press Officer
telefoon (010) 448 75 22

Interpolis
Koen van Veldhoven
Woordvoerder
telefoon (013) 462 22 39

Noorder Dierenpark
Klaas Meindertsma
controller
telefoon (0591) 85 08 50

Rabobank Emmen
Jakob Klompien
Algemeen directeur
Telefoon (0591) 68 06 80

20 aug 03 11:15