Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Gevechten in Bong County (Liberia) bedreigen 60.000 mensen woensdag 20 augustus 2003

Gevechten in Bong County, ten noordoosten van Monrovia, bedreigen 60.000 Liberianen in ontheemdenkampen 45 km van het front. Als de gevechten nog dichterbij komen, vreest AzG dat mensen massaal op de vlucht slaan.

Sinds mei is er in de ontheemdenkampen in Bong County geen voedseldistributie geweest. Mensen overleven van de cassave die ze vinden in de omliggende bossen. AzG heeft op 2 augustus een voedingscentrum geopend in een van de kampen (Salala). Hier worden 150 ernstig ondervoede kinderen behandeld. Dagelijks komen er 5 tot 10 kinderen bij. 4000 kinderen en hun families zijn twee keer van voedsel voorzien. In de kampen is cholera uitgebroken. AzG heeft in de afgelopen twee weken al 150 mensen met cholera behandeld.

AzG heeft de afgelopen week de situatie verkend in Tubmanburg (Bomi County), Bo Waterside (Grape Cape Mount County), Zwedru (Grand Gedeh County) en Buchanan (Grand Bassa County). Al deze gebieden zijn al maandenlang verstoken van hulp; er is nauwelijks medische zorg en voedsel en water zijn schaars. Vandaag probeert AzG in Tubmanburg, waar ongeveer 14.000 mensen verblijven, te starten met medische zorg met een mobiele kliniek. In Buchanan wachten 30.000 mensen op hulp maar de situatie is hier nog te gevaarlijk om een hulpprogramma te starten.

Artsen zonder Grenzen verzorgt op dit moment medische zorg, water en sanitatie in drie ontheemdenkampen in Bong County. In een ontheemdenkamp in Montserrado County ten noorden van Monrovia is de kliniek heropend. In Monrovia heeft AzG twee veldhospitalen, 9 klinieken en 3 cholera behandelcentra. Dagelijks worden 200 400 kinderen ingeënt tegen mazelen. In het Samuel K. Doe stadion wordt medische hulp verzorgd voor de ongeveer 40.000 mensen die daar een heenkomen hebben gezocht. Iedere dag wordt per vrachtwagen 100.000 liter drinkwater vervoerd naar plaatsen waar grote aantallen mensen naar toe zijn gevlucht.
In totaal werken voor AzG in Liberia 23 internationale en 300 lokale medewerkers.

---