Openbaar Ministerie

Werkstraf en boete voor misbruik voorwetenschap

---

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Amsterdam heeft dinsdag een man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden, een werkstraf van 60 uur en een boete van ¤ 45.000. Bovendien wordt de met de transactie behaalde winst groot ¤ 94.000 ontnomen. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van voorwetenschap ten aanzien van een openbaar bod door de Beheersmaatschappij Lubbers BV op de nog uitstaande aandelen HIM FURNESS.

De rechtbank is ondanks de ontkenning tot een bewezenverklaring gekomen omdat de verdachte geen aannemelijke verklaring heeft kunnen geven van zijn beweegredenen om voor een miljoen NLG te beleggen in het illiquide, aan de AEX genoteerde, maar relatief onbekende HIM Furness fonds. De rechtbank heeft o.a. gelet op zijn investerings- en beleggingsgedrag van voor en na de gewraakte transactie en op de wijze waarop de order is totstandgekomen. De bewering dat de aankooporder vooral werd ingegeven door een artikel in BeleggingsExpress, waarop verdachte zei te zijn geabonneerd, werd door de rechtbank afgedaan met de constatering dat onderzoek had uitgewezen dat van een abonnement geen sprake was geweest. De rechtbank hechtte meer geloof aan de verklaring van bankmedewerkers over telefoongesprekken over de transactie dan aan de ontkenning van verdachte dat zulke gesprekken waren gevoerd. Tezamen met een aantal andere feiten en omstandigheden achtte de rechtbank de aanwezigheid van voorkennis dan ook aannemelijk, ook al was er geen direct bewijs voorhanden.
De rechtbank vindt dat de belegger de reputatie van de effectenbeurs en het vertrouwen van beleggers heeft geschaad. Een integer functionerende kapitaalmarkt is nodig voor het goed functioneren van de economie. Gelijktijdigheid van informatievoorziening aan beleggers speelt daarbij een belangrijke rol.

Bron: www.rechtspraak.nl