Federatie van Ouderverenigingen

AO over AWBZ

20 augustus 2003

Algemeen Overleg Kamer 25 juni over modernisering AWBZ

Op 25 juni jl. was er een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de modernisering AWBZ. Voor dit overleg heeft de FvO/het budgethoudersnetwerk Naar Keuze samen met Per Saldo een brief geschreven met de vraag om:

meer aandacht voor voorlichting aan specifieke groepen

een duidelijker afbakening tussen ondersteunende en activerende begeleiding

de werkvoorraden bij de RIOs en LICGs

het opnemen van de kostencomponent voor de verantwoording in het budget

de functie behandeling weer in het PGB
Met betrekking tot de werkvoorraden van de RIOs en LCIGs verwees de staatssecretaris naar de extra ondersteuning (zie hierboven). Daarnaast meldde de staatssecretaris dat de tarieven voor functiegerichte bekostiging in augustus bekend worden en dat er per 1 januari de eerste stap gezet wordt naar functiegerichte bekostiging. Vragen uit de Kamer hoe concreet die stap dan is, werden niet beantwoord door de staatssecretaris. De FvO/Naar Keuze houdt de vinger aan de pols, opdat de staatssecretaris zich houdt aan de belofte van haar voorganger, dat de tarieven voor zorg in natura en PGB per 1 januari op elkaar zijn afgestemd en dat deze tijdig officieel bekend worden gemaakt.
In het kader van de eigen bijdragen bij terminale patiënten, stelde de staatssecretaris dat ze wars is van elke bureaucratie en dat ze voor echte vereenvoudiging is