Gemeente Almere

Archeologische opgravingscursus voor amateur-archeologen in Almere Hout

De gemeente Almere organiseert samen met de provincie Flevoland van maandag 11 augustus t/m vrijdag 29 augustus een archeologische opgravingscursus voor amateur archeologen.

De opgravingscursus vindt plaats in Almere Hout aan het einde van de Koekoeklaan. Vlak naast een archeologische vindplaats gaan de amateur archeologen aan de slag. Met deze opgraving hoopt de gemeente meer inzicht te krijgen in het landschap van de Steentijd. Daarnaast zijn er nog legio vragen waarop de archeologen antwoord hopen te vinden.

Hoewel Almere een jonge stad is, valt er in de bodem veel te vinden. De gemeente voert archeologisch onderzoek uit op o.a. de plek van de (toekomstige) stadsdelen Almere Poort, Hout, Overgooi. De gemeente heeft zelf een stadsarcheoloog in dienst en twee assistent archeologen. Zij begeleiden het archeologisch onderzoek, bouwen het archeologisch beleid uit en zorgen voor behoud van archeologische vindplaatsen.

Er zijn twee perioden in Almere waar de archeologen zich op richten: prehistorie en middeleeuwen. Middeleeuwse vondsten op Almeers grondgebied bestaan vooral uit scheepswrakken. De scheepswrakken dateren uit de Middeleeuwen en de nieuwe tijd. In de prehistorie, de midden- en de vroege nieuwe steentijd (9000-4000 v. Christus), woonden er al mensen op de plaats waar nu Almere ligt. In die tijd lag hier land, waar de rivier de Eem doorheen stroomde. Eerder archeologisch onderzoek rond het tracé van de A27 heeft vondsten uit de prehistorie opgeleverd.