ST. BONT VOOR DIEREN

Winkelketens weren poezenbeeldjes van bont uit assortiment

Productinformatie uit China onbetrouwbaar


Amsterdam, 20 augustus 2003 Op aandringen van Bont voor Dieren hebben de belangrijkste kadooshops en tuincentra besloten om geen decoratieve poezenbeeldjes van echt bont meer te verkopen. Verontruste consumenten van o.a. Xenos, de Kijkshop, Action en tuincentrum Groenrijk, namen in de afgelopen maanden contact op met Bont voor Dieren over de verkoop van decoratieve poezenbeeldjes gemaakt van bont. De bewuste beeldjes zijn afkomstig uit China en veelal ontbreekt de productinformatie. Klanten blijven daardoor onwetend over de samenstelling en herkomst van de poezenbeeldjes. Bont voor Dieren vindt dan ook dat de misleide klanten van Xenos, Kijkshop, Action en tuincentrum Groenrijk de poezenbeeldjes terug moeten kunnen brengen. Daarnaast eist Bont voor Dieren dat het product uit de schappen wordt gehaald. De inkopers van de bedrijven beweren stellig dat het hier konijnenbont betreft. Voor Bont voor Dieren maakt het niet uit om wat voor dier het gaat, zij wijst alle gebruik van bont af. DNA-onderzoek heeft echter aangetoond dat het risico groot is dat de betreffende poezenbeeldjes gemaakt zijn van huisdierenbont. De Marskramer en Intratuin besloten al eerder na een brief van Bont voor Dieren de verkoop van poezenbeeldjes van bont te staken.

Vorig jaar heeft het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, in opdracht van Bont voor Dieren, een groot aantal bontartikelen getest op DNA van honden en katten. Uit dit DNA-onderzoek bleek ook een poezenbeeldje, vergelijkbaar met die uit het assortiment van de betreffende winkelketens, gemaakt van hondenbont. En dat terwijl het Nederlandse importbedrijf van dit artikel (de firma TENBOS uit Den Haag) in het bezit was van een officieel document van de Chinese overheid waarin zwart op wit stond dat het konijnenbont betrof. De informatie die China bij de producten levert, is dan ook volstrekt onbetrouwbaar. De enige manier om met zekerheid vast te stellen van welk dier het bont afkomstig is, is DNA-onderzoek.

Er is veel honden- en kattenbont in de handel. Dit bont is voornamelijk afkomstig uit Aziatische landen zoals China, waar jaarlijks 2 miljoen honden en katten worden gefokt voor bont. Voorheen werden veel van deze producten geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 2000 is er echter een import- en handelsverbod voor honden- en kattenbont in de Verenigde Staten afgekondigd, waardoor steeds meer producten een weg vinden naar Europa en dus ook naar Nederland CDA-Minster Veerman van Landbouw heeft in een brief naar de Tweede Kamer van 2 juli jl. aangegeven dat hij geen enkel bezwaar ziet in de verkoop van honden- en kattenbont in Nederland. Hij weigert de handel te verbieden. In diverse Europese landen wordt op dit moment regelgeving ontworpen om de handel en import van huisdierenbont te stoppen. Italië heeft, in navolging van de Verenigde Staten, sinds 2002 een import- en handelsverbod. Denemarken verbiedt de handel met ingang van 1 juli 2004.

Meer informatie: Drs Lieke Keller, campagnecoördinator tel. (020) 676 66 00, mobiel: 06 12 66 71 07

20 aug 03 13:07