Gemeente Den Haag

augustus 2003
Definitief vrije openingstijden horeca in uitgaanskernen binnenstad en Scheveningen-Bad

Het experiment met vrije openingstijden voor de horeca in de uitgaanskernen van de Haagse binnenstad wordt op voorstel van burgemeester en wethouders per 1 januari 2004 omgezet in een definitieve regeling.
Vrije openingstijden komen er op het Spui, de Grote Markt, delen van de Grote Marktstraat, het Buitenhof, het Plein en Scheveningen-Bad. Dit betekent , dat de horeca-ondernemers daar zelf mogen bepalen wanneer zij hun zaak sluiten.
Een en ander past in de Structuurvisie Horeca , die in 2000 door de gemeenteraad is vastgesteld. De uitvoering van deze structuurvisie verloopt succesvol getuige de vele nieuwe spraakmakende horecagelegenheden in de binnenstad ,zoals Asta , Byblos en Dudok.

Met de vrije openingstijden hoopt de gemeente meer mogelijkheden te scheppen voor de economische groei van de horeca en de aantrekkingskracht van Den Haag als uitgaansstad te verbeteren. Alleen Utrecht kent op dit moment vrije openingstijden voor de horeca. In Amsterdam en Rotterdam is dit niet het geval. De reguliere openingstijden voor de horeca in Den Haag zijn door de week van 7.00 uur `s morgens tot 1 uur `s nachts en in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag tot half twee.

In de zogenoemde uitgaansgebieden, zoals Scheveningen-Haven en de periferie van de uitgaans-kernen in de binnenstad en Scheveingen-Bad krijgt de horeca meer ruimte zich te ontplooien, maar worden vrije openingstijden en dus nachthoreca niet toegestaan.

Voor wat betreft de omgeving van het station Hollands Spoor zal onder de vlag van City Mondial vooral gewerkt worden aan het verder uitbouwen van China Town aan de Wagenstraat en het verder ontwikkelen van Avenue Culinaire. Dit om het gebied meer toeristische aantrekkingskracht te geven.

Om het tekort aan grootschalige uitgaansgelegenheden voor jongeren en feestzalen in Den Haag op te vangen wordt voorgesteld het geplande aantal hiervan uit te breiden van 3 naar 5 , waarbij zal worden bekeken of Laakhaven-West, de Fruitweg en de zone Vliet/A12 hiervoor in de toekomst geschikt zijn. Uitgangspunt zal wel zijn, dat er maar één grote uitgaansgelegenheid per locatie mag komen.

Voordat het voorstel van burgemeester en wethouders in de gemeenteraad wordt besproken, krijgen horecabedrijven en betrokken bewonersorganisaties in de uitgaanskernen nog de gelegenheid om in te spreken.