Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeentelijke toezichthouders controleren woningen in vakantieperiode

Eén van de speerpunten van het college van burgemeester en wethouders is het oprichten van een Capelse
toezichthoudersorganisatie. De verwachting is dat na de zomervakantie deze stichting operationeel zal zijn. Vooruitlopend hierop is in overleg met de politie besloten een aantal toezichthouders in te zetten voor het controleren van woningen van mensen die op vakantie zijn. De toezichthouders zijn in dienst van de gemeente.

De gemeentelijke toezichthouders controleren in die periode in principe één keer per week of bijvoorbeeld alle ramen en deuren nog gesloten zijn en kijken meteen of de woning mogelijk op een andere manier de aandacht trekt van inbrekers. Na het bezoek wordt een bericht voor de bewoners achtergelaten met de bevindingen van de toezichthouders. Bij onraad wordt de politie ingeschakeld. Met deze actie wil de gemeente bereiken dat het aantal woninginbraken tijdens vakantieperioden verder afneemt.

Meldingskaart
Als u gebruik wilt maken van deze gratis service van de gemeente, dan kunt u dat kenbaar maken met een meldingskaart. Deze meldingskaarten zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het gemeentehuis, de buurthuizen, de bibliotheek en het politiebureau Slotlaan. Voordat u op vakantie gaat, kunt u de kaart ingevuld inleveren bij het gemeentehuis. Het toezicht op uw woning wordt dan in de surveillance van de toezichthouders opgenomen.

De gemeentelijke toezichthouders doen natuurlijk veel meer dan alleen de woningcontrole. In de toekomst zullen ze worden ingezet op plaatsen waar veel criminaliteit voorkomt, op plekken met overlast gevende hanggroepen, bij vervuiling, op de markt en in en rondom het openbaar vervoer. Daarnaast vervullen toezichthouders een signaalfunctie ten behoeve van verschillende gemeentelijke diensten. Onveilige situaties, het ontstaan van vuilconcentraties of gebreken aan de openbare verlichting worden gemeld aan de betrokken instanties. De toezichthouders zijn in dienst van de gemeente. De politie zal in de toekomst de inzet van toezichthouders coördineren.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de woningcontrole kunt u bellen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon 010-2848484. Heeft u belangstelling voor een gratis preventieadvies voor uw woning? Neem dan contact op met de Service Dienst Werk (SDW), telefoon 010-4564022.