Gemeente Amsterdam

Toeslag voor minima

20 augustus 2003 - Herbert Raat

Amsterdammers die geen kans hebben op werk en al jarenlang moeten leven van een minimuminkomen krijgen een langdurigheidtoeslag Het gaat om circa 12.750 huishoudens die eenmalig in aanmerking komen voor EUR 450,- voor gezinnen en EUR 400,- voor alleenstaanden. De toeslag is een uitvloeisel van de afspraken in 2002 tussen de sociale partners en de minister van SZW om, vooruitlopend op een wettelijke regeling, al in 2003 een toeslag te geven aan minima zonder arbeidsperspectief. De invulling van de toeslagregeling wordt door het ministerie aan de gemeenten overgelaten.
Het college heeft ingestemd met de invulling van de eenmalige langdurigheidtoeslag in 2003. Zo bestaat de doelgroep van de regeling uit personen die langdurig een minimuminkomen hebben en geen concreet vooruitzicht op de arbeidsmarkt. De regeling sluit in Amsterdam aan bij het beleid rond de Plusvoorziening en de structurele toeslag. Verantwoordelijk wethouder Rob Oudkerk is blij met de toeslag. "De toeslag is geen overbodige luxe. In Amsterdam gaan we de komende jaren iedereen die aan het werk kan zo snel mogelijk naar werk begeleiden. Voor mensen die echt niet kunnen zorgen we zo goed mogelijk. Uit onderzoek van het Nibud bleek onlangs weer dat veel huishoudens die leven op het sociaal minimum nauwelijks rond kunnen komen zonder hulp van de gemeente. Amsterdam probeert het nodige te doen zoals de Plusvoorziening. Toch is ook deze toeslag broodnodig voor veel mensen die anders vanwege financiële problemen langs de kant blijven staan. Met name voor gezinnen met kinderen kan de situatie schrijnend zijn omdat er bijvoorbeeld geen geld is om kinderen aan sport te laten deelnemen", aldus de wethouder.
In de beleidsregel langdurigheidtoeslag 2003 zijn de criteria opgenomen waaraan personen moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op de regeling zoals inkomenseisen en procedurele voorschriften. De uitgaven worden voor EUR 1.820.000 gedekt uit het Gemeentefonds en voor EUR 3.800.000 uit de voorziening 'Bijzondere bijstand'.

© Gemeente Amsterdam