Gemeente Amsterdam

Rotonde Europaboulevard wordt haakse kruising

20 augustus 2003 - Lisa Neves Gonçalves

Het college van B&W stemt er mee in om de huidige rotonde op de Europaboulevard te vervangen door een haakse kruising. Voor de vervanging van de rotonde door de kruising is gekozen door de aanleg van het toekomstige metrostation RAI.
Het station steekt door zijn hoge ligging halverwege uit in de rotonde waardoor die niet kan worden gehandhaafd. De nieuw aan te leggen kruising voldoet ook aan de verkeersprognoses op de lange termijn. In het verleden zijn er twee andere ontwerpen (scopes) gemaakt voor de aanleg van het station. Scope 1 kwam te vervallen toen zich de mogelijkheid voordeed om samen met het project uitbreiding RAI en ondertunneling Europaboulevard de kabels en leidingen om te leggen waardoor de kosten konden worden verdeeld. Dit zogenaamde combitraject ging niet door door de te hoge kosten. Het Projectbureau Noord/Zuidlijn heeft daarom een derde ontwerp gemaakt. Omdat het voordeel van het 'combitraject' nu teniet is gedaan buiten de schuld van de Noord/Zuidlijn om, heeft de wethouder Zuidas besloten een substantieel deel van de kosten voor zijn rekening te nemen. De kosten blijven binnen de begroting.
Na het zomerreces wordt door het projectbureau een informatieavond over het station en kruising georganiseerd, gevolgd door een inspraakavond over de kruising. Daarna volgen informatieavonden voor omwonenden en overige betrokkenen over de fasering van de aanleg en de omleidingsroutes zoals bij de aanleg van de andere stations. Behandeling in de raadscommissie is op 3 september en in de gemeenteraad op 17 september.

© Gemeente Amsterdam