Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Van Riet

20-08-2003

Reactie op het arrest in de zaken Müller-Fauré en Van Riet

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2386833

20 augustus 2003

Bij brief van 19 mei 2003 heeft mijn ambtsvoorganger in een eerste reactie op het arrest in de zaken Müller-Fauré en Van Riet aangegeven dat het arrest nader zou worden bestudeerd en dat zou worden bezien of, en zo ja hoe, het arrest in de Nederlandse wetgeving kan worden verwerkt. Bij bovenaangehaalde brief verzocht de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij wanneer mijn definitieve reactie inzake voornoemd arrest tegemoet kon worden gezien.

In reactie daarop deel ik u mede dat ik inmiddels heb besloten naar aanleiding van genoemd arrest de wetgeving op het punt van het vereiste van voorafgaande toestemming voor het inroepen van niet-gecontracteerde zorg te wijzigen. Deze wijziging is opgenomen in mijn wetsvoorstel 'Wet herziening overeenkomstenstelsel zorg' dat op 17 juli 2003, samen met de memorie van toelichting, bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal is ingediend.

Aangezien dit wetsvoorstel niet onmiddellijk in werking kan treden en het arrest in de zaak Müller-Fauré vragen oproept bij de uitvoeringsorganen van de Ziekenfondswet en de AWBZ is in onderling overleg met het College voor zorgverzekeringen en Zorgverzekeraars Nederland vastgesteld hoe in de uitvoeringspraktijk met de uitspraak van het Hof dient te worden omgegaan. Het College voor zorgverzekeringen heeft vervolgens op 25 juni 2003 aan de uitvoeringsorganen een circulaire gestuurd waarin de consequenties van het arrest voor de uitvoeringspraktijk worden beschreven. Een afschrift van de betreffende circulaire voeg ik bij deze brief.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Müller-Fauré
Kamerstuk, 20-8-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=20061