Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Infopakket verschenen: 'Organiseer een Wereldmaaltijd!'

EINDHOVEN/TILBURG, 20 augustus 2003 - Op vele plaatsen in Nederland zal de komende tijd een Wereldmaaltijd plaatsvinden, vooral op Wereldvoedseldag (16 oktober). De Wereldmaaltijd is bereid uit de hoeveelheid voedsel die gemiddeld voor elke wereldbewoner per dag beschikbaar is, en dat is meer dan genoeg! Volgens cijfers van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, 2,4 kilo per dag.

Voor plaatselijke organisaties en groepen die een Wereldmaaltijd willen gaan organiseren is zojuist een uitgebreid informatiepakket verschenen, dat is samengesteld op basis van praktijkervaringen van de afgelopen jaren. Het informatiepakket bevat ondermeer veel achtergrondinformatie, voorbeeld-recepten, praktische tips voor het organiseren van een Wereldmaaltijd, suggesties om publiciteit te maken, suggesties voor een inhoudelijk programma tussen soep, hoofdmaaltijd en toetje, en een kleurenposter. Daarnaast zijn er prachtige informatieve placemats beschikbaar.

Het informatiepakket kwam tot stand in een nauwe samenwerking tussen Stichting WereldDelen in Tilburg en Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven. De ASN-bank maakte het pakket financieel mogelijk.

Stichting WereldDelen is al jaren bezig met het voedselvraagstuk. Op grond van cijfers van de FAO berekende WereldDelen de hoeveelheden voedsel die voor elke wereldbewoner per dag beschikbaar zijn. Met een fraaie kleurenposter wordt dit in beeld gebracht.

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, organiseerde in 2001 samen met anderen voor het eerst een Wereldmaaltijd, waarvoor overweldigend veel belangstelling was. De ervaringen werden vastgelegd op papier en dat leidde tot een eerste versie van het informatiepakket dat nu is verschenen.

De afgelopen tijd zijn er al veel Wereldmaaltijden geweest, georganiseerd door plaatselijke organisaties die zich inzetten voor de Derde Wereld, gemeenten, vrouwenorganisaties en dergelijke.

Op Wereldvoedseldag zullen er in elk geval Wereldmaaltijden plaatsvinden in Eindhoven (Stadhuis), Den Haag (Centrum Aardewerk), Stoutenburg (Franciscaans Milieuproject) en Tilburg (horecaschool De Rooi Pannen). De komende tijd zullen nog veel plaatsen aan deze lijst worden toegevoegd.

Bij een eerlijke voedselverdeling zijn per wereldbewoner de volgende hoeveelheden voedsel per dag beschikbaar: 267 gram tarwe, 273 gram rijst, 275 gram mais, 60 gram gerst, 95 gram overige granen, 135 gram aardappelen, 164 gram wortel- en knolgewassen, 27 gram peulvruchten, 288 gram groenten, 204 gram fruit, 254 gram ruwe suiker, 258 gram melk, 60 gram vis en 49 gram (keuken)olie.

Het informatiepakket is verkrijgbaar door E 7,50 (incl. porto) over te maken op giro 753665 van Omslag in Eindhoven; of op giro 4373079 van Stichting WereldDelen in Tilburg. Vermeld 'Wereldmaaltijdpakket'.

Noten voor de pers


* Nadere informatie bij:


- Omslag: 040-2910295 (Marta Resink of Dick Verheul), ook voor recensie-exemplaren en interviews


- Stichting WereldDelen: 013-5451666


* Een digitale afbeelding van het wereldmaaltijdpakket, de inhoudsopgave en achtergronden zijn te vinden op http://www.werelddelen.nl/wereldmaaltijd.htm


* Meer over de ervaringen met het organiseren van een Wereldmaaltijd op: http://www.omslag.nl/voedsel.htm


* Wereldmaaltijden in andere plaatsen zullen worden aangekondigd in de Aktie Agenda http://www.sociamedia.nl/agenda


-- Kampeerweekend 'Anders Wonen Anders Leven' 22-24 augustus Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl