Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

20-08-2003

CNV Metaal en elektro: "Weer verliezers bij Philips Stadskanaal"

Ik ben blij dat Philips Stadskanaal als productieplatform in stand blijft. Maar, zoals bij alle reorganisaties, zijn er ook dit keer weer verliezers. Circa 55 medewerkers zullen hierdoor toch hun baan verliezen. Het behoud van werk voor 204 medewerkers doet daaraan niks af. Zo reageert vakgroepbestuurder Piet Fortuin van CNV Metaal en elektro op de vanmiddag aangekondigde verkoop van Philips Stadskanaal.

Philips verkoopt de Stadskanaalse vestiging, waar transistoren worden vervaardigd, aan de Maastrichtse investeringsgroep GPG Holding. Deze holding neemt 204 medewerkers van de bijna 260 huidige medewerkers over.
Fortuin: Het feit dat er continuïteit van werkgelegenheid is verheugt me. Philips koopt hiermee zn probleem af. Dat is op zich niet ongunstig want mijn inschatting is dat het concern anders zou hebben aangestuurd op algehele sluiting. Maar, zoals gesteld, er zijn altijd verliezers bij dit soort processen. En dat is voor die groep mensen erg triest.
Voor de 55 ontslagen medewerkers wil Fortuin een sociaal plan afspreken met Philips. Maar daarbij rijdt het kabinet ons in de wielen met allerhande nieuwe voorgenomen maatregelen. Dus zullen we Haagse beperkingen op het sociaal plan afwentelen op de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Ook voor de ruim 200 mensen die verhuizen van Philips naar GPG Holding wil Fortuin onderhandelen over een overgangsregeling. Deze medewerkers raken namelijk buiten de Philips-cao en zullen onder de cao voor de Metaalelektro gaan vallen.

Philips Stadskanaal is bij herhaling ten prooi gevallen aan de reorganisatiedriften van het concern. Deze verkoop is reeds de vierde majeure ingreep op deze bedrijfsvestiging. In de jaren tachtig werkten 3.000 medewerkers in het veenkoloniegebied aan de fabricage van transistoren. Vijf jaar geleden was dat al gereduceerd tot 1.150 medewerkers. Na de huidige deal met GPG-Holding resteren vooraleerst 220 arbeidsplaatsen.

Houten, 20 augustus 2003

Nadere inlichtingen:

Piet Fortuin (vakgroepbestuurder):
0512 - 58 34 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243