FNV

Kabinet laat topbeloningen ongemoeid

'Het kabinet durft wel werklozen, zieken, bejaarden en bijstandmoeders financieel te benadelen, maar heeft het lef niet de excessieve topinkomens en gouden vertrekpremies van topmanagers fiscaal aan te pakken.' Dat zegt Kitty Roozemond, vice-voorzitter van de FNV, vandaag in FNV e-Magazine over het besluit van het kabinet-Balkenende de fiscale afroming van topbeloningen in de ijskast te zetten. De coalitie geeft er de voorkeur aan af te wachten hoe de gedragscode inzake 'corporate governance' van de commissie-Tabaksblat in de praktijk werkt.

'Dit is schandalig en volstrekt onaanvaardbaar", zegt Roozemond. "Dat was nou net het enige lichtpuntje in het regeerakkoord: het aanpakken van de zelfverrijking aan de top van het bedrijfsleven. Kijk nou weer wat er bij ING gebeurt.'

De aanbevelingen van de commissie Tabaksblatt gaan overigens niet over de hoogte van de topinkomens, maar zeggen alleen iets over vertrekpremies.

Begin juli schreef het kabinet nog in een brief aan de sociale partners, dat het niet "aanvaardbaar is dat in moeilijke economische tijden veel bestuurders van ondernemingen bovenmatige inkomensontwikkelingen kennen."

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis.

Verder in dit nummer onder meer: FNV kraakt kabinetsvoorstel voor medicijnknaak; FNV steunt wetsvoorstel klokkenluiders; Zeventig postbodes per jaar door hond gebeten; en de oproep: Bel de eikellijn!

20 augustus 2003