Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie

Organisaties gaan zelf gevaarlijke stoffen onderzoeken

Supermarkten weigeren informatie over gif in voedsel

Amsterdam/Utrecht, 20 augustus 2003 --- Supermarkten in Nederland weigeren opheldering te geven over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in vers voedsel. Daarom gaan Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en de Zuid-Hollandse Milieufederatie daar zelf onderzoek naar doen. Openheid geeft consumenten de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken en zal supermarkten aanmoedigen om voedsel zonder resten gevaarlijke stoffen te verkopen.

Consumenten hebben recht op voedsel zonder resten bestrijdingsmiddelen, antibiotica of andere gevaarlijke stoffen. Deze middelen zijn ongezond en schadelijk voor het milieu. Supermarkten weigeren echter openheid van zaken te geven. De milieu- en consumentenorganisaties hadden daar met klem op aangedrongen, na enkele schandalen met gifdruiven in voorafgaande jaren.

De Nederlandse consument wordt tot nu toe slecht geïnformeerd over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in vers voedsel: bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, antibiotica in vlees, en kwik en pcb's (polychloorbifenylen) in vis. Uit gesprekken met verschillende supermarkten blijkt dat deze vaak te weinig zicht hebben op de aanwezigheid van restanten gevaarlijke stoffen in hun producten. De koepelorganisatie van de supermarkten (CBL) vindt het niet nodig dat dergelijke consumenteninformatie beschikbaar komt - de consument moet de supermarkten maar vertrouwen.

Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie denken dat de supermarkten beter zullen gaan toezien op de voedselveiligheid, als de consument precies weet wat er in de producten van de supermarkten zit. Zij vinden dat structureel alle beschikbare informatie over gevaarlijke stoffen in vers voedsel openbaar moet zijn. Ook moeten de supermarkten vragen van individuele consumenten serieus beantwoorden en waar nodig meetprogramma's opzetten om de voedselveiligheid te garanderen.

De milieu- en consumentenorganisaties starten binnenkort een gezamenlijke website met consumenteninformatie over de veiligheid van vers voedsel in verschillende Nederlandse supermarkten.