Gemeente Enschede

Telematica Instituut kiest voor groeilocatie: Roombeek krijgt impuls


Enschede, 20-08-2003

Het Telematica Instituut heeft besloten in november 2004 het huidige hoofdkantoor van Grolsch aan de Brouwerijstraat in Enschede te betrekken. Hiermee kan dit nationale technologisch topinstituut haar groeiplannen realiseren, blijft het kennisinstituut voor Twente behouden en krijgt kenniswijk Roombeek een krachtige impuls.

Dinsdag 19 augustus stemde het College van B&W in met de huurovereenkomst die het Projectbureau Wederopbouw en het Telematica Instituut opstelden. Het personeel van het Telematica Instituut is vandaag op de hoogte gebracht van de plannen. De gemeente is blij met de keuze van het Telematica Instituut. Wethouder Roelof Bleker: "De vestiging van het instituut in Roombeek is ten eerste goed nieuws voor
Enschede, maar vooral voor Roombeek. Het Grolsch-terrein, dat met de aanstaande verhuizing van Grolsch naar haar nieuwe brouwerij vrijkomt, gaat met de komst van kennisintensieve bedrijven de economische structuur van de stad versterken. Wij verwachten in het kielzog van het Telematica Instituut zeker interesse van andere innovatieve bedrijven."

Groei activiteiten en werkgelegenheid
Ondanks de economische malaise voorziet het Telematica Instituut voor de komende jaren een groei in activiteiten en personeel. Het Telematica Instituut heeft als kerntaak op nationaal en internationaal niveau nieuwe ICT toepassingen marktwaardig te maken. Het daartoe noodzakelijke strategische en toegepaste onderzoek dat Telematica Instituut in samenwerking met een groot aantal bedrijven en overheidsorganisaties uitvoert zal de komende jaren toenemen.

De keuze voor het medio 2004 vrijkomende Grolsch hoofdkantoor in Roombeek past in de groeistrategie van het instituut, maar ook in het beleid om in intensieve interactie met de maatschappij te opereren. Wetenschappelijk Directeur van het Telematica Instituut, Prof. Dr. ir. Chris Vissers, legt dat uit: "Een nationaal instituut als het Telematica Instituut heeft natuurlijk meerdere vestigingsopties, en wij zijn blij met de interesse die elders in het land voor ons getoond wordt. Toch hebben wij besloten in Twente te blijven vanwege de ?human capital? van de Universiteit Twente en van hightech bedrijven in de omgeving. Bovendien heeft de Provincie Overijssel en een aantal betrokken gemeenten, waaronder Enschede, de ambitie om meer topbedrijven binnen te halen en dat is ook in het belang van het Telematica Instituut"

Een groter beslag leggen op de uitstekend geoutilleerde Campus van de Universiteit Twente was geen optie voor het Telematica Instituut omdat de ruimteproblemen voor de universiteit zelf groot zijn, in versterkte mate na de brand van november 2002. "Na verschillende locaties in Twente te hebben bekeken bleek het kantoorpand van Grolsch het meest geschikt te zijn. Ook heeft de ontwikkeling van een kenniswijk met een open ict-infrastructuur een rol gespeeld in ons keuzeproces, want dit maakt van Roombeek een aantrekkelijke locatie voor projecten van het Telematica Instituut. Wij verwachten dat Roombeek een krachtige bijdrage kan leveren aan de innovatiecapaciteit van de regio, wij willen daarin een inspirerende rol vervullen", aldus Vissers.

Profiel Telematica Instituut
Het Telematica Instituut is één van de vier nationale technologische topinstituten. Het doet onderzoek naar toepassingen op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie, met als doel de Nederlandse positie in de internationale kenniseconomie te versterken. Gerenommeerde bedrijven en kennisinstellingen, zoals IBM, Philips, KPN, ING Bank, Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente, participeren in het instituut.

---

Gepubliceerd op 20-08-2003 © Copyright gemeente Enschede