Concours Hippique International Officiel (CHIO)

Datum: 19 augustus 2003

Jong talent krijgt ruime aandacht tijdens CHIO Rotterdam

Rotterdam, 19 augustus 2003 - Tijdens het CHIO van 28 augustus t/m 31 augustus zal jong talent uitgebreid aandacht krijgen. Naast de bekende internationale Grote Prijs van Rotterdam, de Samsung Super League Nations Cup en de zware tour dressuurrubrieken komt in verschillende spring- en dressuurrubrieken en onderdelen in het evenementenprogramma specifiek het jeugdige talent aan bod.

"Het CHIO is een prachtig evenement voor jonge ruiters en amazones om het visitekaartje af te geven aan de diverse vertegenwoordigers van de internationale topsport" aldus Jan-Willem Körner, bestuurslid van het CHIO Rotterdam. Een en ander is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met KNHS en met steun van sponsors die zich inzetten voor ontwikkeling van jong hippisch talent.

Rabobank Talentenplan verkiezing "Talent van het Jaar"

Op de eerste dag van het CHIO zal het "Rabobank Talent van het Jaar 2003"gekozen worden. De opvolger van het huidige talent van het jaar, Gert Jan Bruggink, dat uit de drie Olympische disciplines dressuur, eventing en springen zal worden gekozen, wordt bekend gemaakt op donderdagmiddag 28 augustus. De uitslag van de verkiezing is een optelsom van de publieksstemmen en de stemmen van zowel de hippische pers als die van de leden van het Trainersplatform voor de twaalf genomineerde talenten.

Jeugdrubrieken Dressuur

Zowel de halve finale als de finale van de Pikeur Trophy vindt plaats op het dressuurterrein in het Kralingse bos. Deze nieuwe wedstrijdserie is bedoeld voor ruiters en amazones tot 30 jaar. In de halve finale op donderdag rijden de drie beste combinaties van elke kwalificatieronde de Intermediair I proef en op zaterdagavond, voorafgaand aan de grote Kür rijden de beste vijf tijdens de finale hun Kür op muziek. Met nog één wedstrijd van de zeven kwalificatiewedstrijden in Nederland en België te gaan op 24 augustus in Aerdenhout zijn bijna alle halve finalisten voor Rotterdam bekend.

Evenals vorig jaar vindt ook de finale van de Akzo Nobel/ Intervet Trophy plaats tijdens het CHIO Rotterdam. Op de vrijdag, na de internationale Grand Prix, zullen de beste Junioren en Young Riders in de finale hun Kür op Muziek rijden. Het succes dat onze Nederlandse equipes onlangs tijdens de Europese kampioenschappen behaalde maakt de strijd die ze in Rotterdam met elkaar aangaan natuurlijk extra bijzonder. Bij de junioren zien we o.a. Wendy Fokker, Angela van den Berg en Jenny Schreven; bij de Young Riders komen o.a. Veronique Andre de la Porte, Dominique Filion en Tommie Visser in de ring.

Springrubrieken jeugd

Op de donderdagavond rijden 21 ponyruiters uit de nationale springtop in een aparte rubriek met barrage. De acht hoogst geplaatsten uit deze rubriek zullen op de zaterdagavond starten tegen 8 internationale topspringruiters. Om het extra spectaculair te maken zullen de internationale senior ruiters zonder zadel het parcours rijden. Daarnaast kiest bondscoach Rob Ehrens kiest vier jonge ruiters (onder 25 jaar) die op de donderdag een tweetal internationale proeven mogen rijden. De beste van deze vier mag deelnemen tijdens de overige dagen van het CHIO.

Shows & Specials voor jeugdig talent

Het CHIO Rotterdam presenteert ieder jaar afwisselende shows en specials. Dit jaar is ook in dat showprogramma aandacht voor de jeugd. Speciaal voor de leden van Anky's fanclub is er op zaterdagochtend in de Binnenmanege een programma met demonstraties van trekpaarden en fallabella's en natuurlijk Anky zelf.
Maar ook is er aandacht voor jong paardentalent. Gert van den Hof is een fenomeen met betrekking tot het zadelmak maken van jonge paarden. Binnen een kwartier leert hij vanaf het zadel een jong paard de beginselen van het rijden. Gert van den Hof is op de zaterdagmiddag te zien in de Binnenmanege.