Gemeente Leeuwarden

Collegebesluiten van 19 augustus 2003

Het college van burgemeester en wethouder heeft ingestemd met de volgende subsidieverzoeken:

* Activiteitensubsidies aan Kleurrijk Beraad, Stichting Surinaamse Ouderen en Marokkaanse Organisatie Leeuwarden tot een totaal van 3728 toegekend.
Het college wil aan de raad voorstellen eenmalig 250.000 beschikbaar te stellen voor de realisering van de Academie voor Popcultuur die in het Fryslânhûs wordt gehuisvest.
* In het kader van het wijkprogramma 'Bewoners aan zet in de Noordrand' is een subsidie van 1.500 toegekend aan de wijkvereniging Blokkendoos voor het organiseren van een wijkfeest op 28, 29 en 30 augustus. Ook is een subsidie van
1.275 beschikbaar gesteld aan de werkgroep Leefbaar Bilgaard voor het verzorgen van een cursus conversatie 2003 voor allochtone bewoners in Bilgaard.

* De subsidie over het jaar 2002 voor de Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân voor de uitvoering Bereikbaarheidsdienst Buiten Kantooruren werd vastgesteld op
11.120,25.

* De subsidieverlening 2002 aan Ihlia/Anna Blaman Huis is vastgesteld op 20.321.

Collegebesluit 19 augustus 2003.

Parkeren derde laag Wilhelminaplein.

Er komt tijdelijk een mogelijkheid om te parkeren op het Wilhelminaplein. Dit nieuwe tijdelijke parkeerdek kan uitsluitend tijdens de winkelpiekmomenten worden gebruikt onder de volgende voorwaarden:

* als de parkeergarage Zaailand en het parkeerterrein Oldehoofsterkerkhof vol zijn,

* als er geen evenementen/activiteiten op het Wilhelminaplein zijn,
* als de parkeergarage Oldehoofsterkerkhof klaar is (afhankelijk van Raadsbesluit najaar 2003) of als elders parkeerplaatsen komen, vervalt het parkeren derde laag Wilhelminaplein,
* als er door toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen op of rondom het Wilhelminaplein niet meer geparkeerd kan worden op het Wilhelminaplein.

Rondom de tijdelijke parkeermogelijkheid geldt nog dat:
* gehandicaptenparkeerplaatsen worden verplaatst naar de Zuiderstraat en het Zaailand,

* vergunninghouderplaatsen noordzijde Zaailand worden opgeheven. Bewoners krijgen een alternatief van de gemeente aangeboden,
* een stopverbod noordzijde Zaailand wordt ingesteld,
* verplaatsen van de huidige zebra Prins Hendrikstraat richting Albert Heijn.

Collegebesluit van 19 augustus 2003

Bouw windmolen

Het vrijstellingsverzoek van GEP te Helmond voor de bouw van een windmolen aan de Jupiterweg 19 wordt geweigerd. De aanvraag is in strijd is met het gemeentelijke windmolenbeleid. De windmolen veroorzaakt namelijk een overschrijding van het op grond van de Wet geluidhinder toegestane geluidsniveau.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Grotestedenbeleid 2004

Het Verlengingskader GSB Veiligheid 2004 en de Veiligheidsprestatiemonitor (-index) Leeuwarden is vastgesteld. Leeuwarden heeft al enige jaren een integraal veiligheidsbeleid waarvoor gebruik wordt gemaakt van de financiën van het Grotestedenbeleid. Het GSB contract van de gemeente Leeuwarden met het ministerie van Binnenlandse Zaken loopt dit jaar af. Het ministerie heeft besloten 2004 aan te merken als verlengingsjaar en een nieuwe GSB periode in te gaan in 2005. De inspanningen op het gebied van veiligheid zullen worden gemeten met de nieuwe Veiligheidsprestatiemonitor.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Visrecht

Met de hengelsportvereniging 'Leeuwarden' een overeenkomst van huur en verhuur van visrecht op schubvis aan te gaan voor de 'Merriedobbe' voor twee jaar met ingang van 1 januari 2004 tot 31 december 2005 voor de symbolische prijs van 1,--.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Financiële jaarstukken GGD

De financiële jaarstukken van de GGD Fryslân en de eerste begrotingswijziging 2003 zijn voor kennisgeving aangenomen. Bij het bestuur van de GGD zal worden aangedrongen voor 2005 e.v. bezuinigingsmogelijkheden te onderzoeken.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Buurtschool

De nota 'Buurtschool, hoe verder?' wordt vastgesteld. Het college besluit de raad voor te stellen in te stemmen met de hoofdlijnen en uitgangspunten van de nota 'Buurtschool, hoe verder?'

Naast de voortzetting van de huidige twee buurtscholen in de Vrijheidswijk Heechterp/Schieringen en de start van twee nieuwe buurtscholen in Bilgaard en Achter de Hoven worden de (financiële) mogelijkheden van uitbreiding van buurtscholen naar andere wijken verder onderzocht.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Vrijstelling bestemmingsplan

De Raad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor Baljeestraat/Stationsweg 10. Hiervoor is een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend voor het wijzigen van een hotel met een café/restaurant in een café met op de verdieping woondoeleinden (ic studentenhuisvesting). De bouwaanvraag is in strijd is met het bestemmingsplan 'Stationskwartier/Van Swietenstraat'. Een vrijstelling van het bestemmingsplan is daarom noodzakelijk.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Vrijstellingsverzoek avondwinkel

Het vrijstellingsverzoek op grond van artikel 19, lid 3 van de WRO van de heer R. Van Leeuwen voor de vestiging van een avondwinkel op het adres Noordvliet 489 te Leeuwarden af te wijzen.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Vaststellen woonplaatsgrens Leeuwarden-Goutum

De woonplaatsgrens van Leeuwarden ten opzichte van Goutum is vastgesteld. De reden hiervoor is de gebiedsuitbreiding van het bedrijventerrein Newton. Het voorstel zal na de inspraakperiode van Dorpsbelang Goutum vervolgens opnieuw worden voorgelegd aan b. en w. en daarna aan de Raad.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Voorbereidingsbesluit Stationsweg

De Raad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor het pand Stationsweg 30-A. Hiervoor is een aanvraag om een bouwvergunning ingediend voor het wijzigen van de verdieping van kantoordoeleinden naar woondoeleinden (ic studenten-huisvesting).

Ter plaatse is het bestemmingsplan 'Stationskwartier/Van Swietenstraat' van kracht. De bouwaanvraag in strijd is met het bestemmingsplan. Voor de realisering van het bouwplan is een vrijstelling van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Integriteitsnota

De nota 'In bytsje integer kin net' is vastgesteld en daarmee ook de gedragscode voor ambtenaren. De gedragscode voor ambtenaren en bestuurders voor het behouden en stimuleren van een integere overheid die op 12 december 1995 door het college van b. en w. is vastgesteld is tegelijkertijd ingetrokken.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Aanvraag ontheffing winkeltijdenwet

Het verzoek van de heer R. van Leeuwen tot ontheffing van van artikel
2 van de Winkeltijdenwet voor het adres Noordvliet 489 te Leeuwarden is geweigerd. Een avondwinkel zal de woon- en leefsituatie in de buurt nadelig beïnvloeden, is de mening van b. en w.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Aanpassing Groningerstraatweg

De voorgestelde aanpassingen aan de Groningerstraatweg en het kruispunt met de Anne Vondelingweg vast te stellen i.v.m. de eerste fase Blitsaerd. Aan de raad wordt voorgesteld voor de planontwikkeling inclusief het contract met de provincie Fryslân een bedrag van 147.000 beschikbaar te stellen ten laste van de grondexploitatie Blitsaerd.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.

Horecanota

De Horecanota gemeente Leeuwarden wordt vastgesteld.

Voor meer informatie zie onderstaande link.

Collegebesluit van 19 augustus 2003

Zaak Eringa

Burgemeester en wethouders leggen zich neer bij de uitspraak van de rechtbank, waarbij het bezwaarschrift van mevrouw N. Eringa tegen het benoemingsbesluit gegrond is verklaard. Mevrouw Eringa wenste namelijk als babs (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) geen gevolg te geven aan het gemeentelijk beleid om ook personen van gelijk geslacht te trouwen. Met mevrouw Eringa is afgesproken dat zij per 1 september weer huwelijken gaat sluiten in Leeuwarden (zij was reeds van rechtswege benoemd tot 1 januari 2005). Zij hoeft geen huwelijken tussen personen van gelijk geslacht of partnerschapsregistraties te registreren. Verder is afgesproken dat betrokkene wordt gecompenseerd voor gederfde inkomsten van 1 september 2001 tot 1 september 2003 in verband met het feit dat zij in de periode geen huwelijken of partnerschappen kon registreren.

Collegebesluit van 19 augustus 2003.