Politie Groningen

Drugslijn Antillen - Groningen opgerold (20/08/03)

Groningen 20-8-2003 -

Ruim 55 kilo cocaïne op luchthaven Hato onderschept

Met de aanhouding van drie mannen - 24 (2x) en 26 jaar uit Groningen - medio juni 2003 denkt de Groninger politie de organisatoren van een drugslijn tussen Curaçao en Groningen te pakken te hebben. De drie worden ervan verdacht een drugstransport georganiseerd te hebben waarbij een 32-jarige vrouw uit Scharmer en een 20-jarige man uit Drachten op de luchthaven Hato met ruim 7 kilo cocaïne werden betrapt. De 26-jarige hoofdverdachte wordt verder verdacht van betrokkenheid bij de organisatie van nog twee drugstransporten waarbij respectievelijk 21 kilo en 27 kilo werden onderschept. Alle bij de transporten betrokken verdachten, zowel smokkelaars als organisatoren, zitten in voorarrest of zitten vast op Curaçao.

De politie in Groningen startte in maart 2003 met een onderzoek naar de 26-jarige hoofdverdachte nadat er informatie was binnengekomen dat hij mogelijk betrokken was bij cocaïne transporten tussen Curaçao en Groningen. Tijdens het onderzoek, waarbij de Groninger politie zeer nauw samenwerkte met het Korps Politie Curaçao, bleek een 60-jarige Groninger eind maart een koffer met daarin ruim 21 kilo cocaïne had ingecheckt op de luchthaven Hato. De man verscheen na de ontdekking van de koffer niet meer op de luchthaven en kon in april worden aangehouden in de stad Groningen op verdenking van invoer van verdovende middelen. De man bleek in anderhalve maand tijd drie keer op Curaçao te zijn geweest. Bij zijn tweede reis heeft hij 12 kilo cocaïne Nederland binnengebracht.

In april reisden een 36-jarige vrouw uit Weener (Dld) samen met haar 10-jarige dochtertje en een 29-jarige man uit Dortmund af naar Curaçao. De 26-jarige hoofdverdachte uit Groningen wordt verdacht van betrokkenheid bij deze smokkel. Op de luchthaven in Curaçao werd in de koffers die de Duitsers bij zich hadden in totaal 27 kilo cocaïne aangetroffen. De beide volwassenen zitten vast op Curaçao en het meisje is onder begeleiding naar haar vader in Duitsland terug gebracht.

Uit het onderzoek bleek dat de organisatoren voor de cocaïnesmokkel zochten naar blanke Europeanen. De verwachting was dat deze mensen minder opvallen als zij dergelijke reizen maken. Tijdens het onderzoek werkte de recherche in Groningen zeer nauw samen met de politie op Curaçao en met het Schipholteam in Nederland. Het Bureau Narcoticabestrijding uit Curaçao verrichtte op het eiland meerdere aanhoudingen van verdachten die op Curaçao betrokken waren bij de drie transporten. De totale waarde van de op de luchthaven in beslag genomen cocaïne bedraagt naar Nederlandse handelsmaatstaven 1.65 miljoen euro. De straatwaarde ligt nog vele malen hoger. De Groninger politie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond en stuurt het proces-verbaal op naar het openbaar ministerie.