Gemeente Emmen

Persbericht: Gemeente Emmen pakt samen met burgers zwerfafval aan, 18 augustus 2003

De gemeente Emmen start op 20 augustus het project We doen het gewoon, Emmen Schoon!. De aftrap wordt gegeven door het plaatsen van vier informatieborden langs invalswegen. Met het totale project wil de gemeente het zwerfafval terug- dringen en daarmee een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het milieu en de leefomgeving binnen de gemeente Emmen.

Zwerfafval is een probleem dat het milieu en de leefomgeving van mensen
raakt. Maar liefst 41% van de Nederlanders boven twaalf jaar gooit buiten
wel eens iets weg. Tegelijkertijd wordt zwerfafval ervaren als een ergernis. Wanneer er niets aan gedaan wordt leidt dit tot een toename van zwerfafval.

Structurele aanpak
Belangrijk bij het project We doen het gewoon, Emmen Schoon! is dat er wordt gewerkt aan een structurele aanpak die gericht is op het opruimen en met name op het voorkomen van zwerfafval. Daarom is er in het plan van aanpak niet alleen aandacht voor het stimuleren van opruim- en schoonmaakacties maar ook voor het veranderen van de houding van de burger ten opzichte van zwerfafval. Dit moet leiden tot het gewenste gedrag: afval hoort in de afvalbak. In het gehele project is luisteren naar de burger en in samenspraak acties inrichten een leidend principe.

Doelgroepen
Het project Emmen Schoon! richt zich op concrete doelgroepen. De doelgroepen zijn wijkbewoners, hangroepjongeren, automobilisten, recreanten/toeristen, (winkel-) centrumbezoekers, betrokkenen bij evenementen (bezoekers, organisatoren en exploitanten), en schoolkinderen (primair en voortgezet onderwijs). Voor elke doelgroep wordt een deelcampagne opgezet om een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het project.

Te verwachten op korte termijn
Op 20 augustus start het project met het plaatsen van een viertal informatieborden. Deze borden geven allereerst bekendheid aan het project Emmen Schoon! en worden in de toekomst voorzien van wisselende enthousiasmerende teksten/beelden.
Met onder meer bewoners (via erkende overlegpartners zoals wijkverenigingen) en scholen wordt het zwerfafval aangepakt. Scholen kunnen gratis lesmateriaal, een rondleiding over het terrein van de Reiniging en ondersteuning bij een schoonmaakactie rondom de school krijgen.
Erkende overlegpartners kunnen meedenken bij het in kaart brengen van plaatsen waar zwerfafval een structureel probleem is. Bovendien kunnen de wijkverenigingen ondersteuning krijgen bij het organiseren van schoonmaakacties. De ondersteuning van wijkverenigingen bestaat uit faciliteiten (zoals materialen, gereedschappen etc.) en een ondersteunende communicatiecampagne die gericht is op het geven van kennis over en het veranderen van houding ten opzichte van zwerfafval.

Alle erkende overlegpartners en alle scholen in het primair onderwijs zijn aangeschreven met de vraag medewerking te verlenen aan het zwerfafvalproject.

In wijken en dorpen worden in het najaar schoonmaakacties gehouden waarbij er wordt samengewerkt tussen de diverse partijen zoals winkeliers(vereniging), bewoners, welzijnswerk, buurtbeheer en diverse gemeentelijke afdelingen. Wethouder Holman van milieu maakt op 20 augustus
een tweetal locaties bekend waar op zaterdag 27 september een (proef)schoonmaakproject start.

Wat is zwerfafval?
In het project We doen het gewoon, Emmen Schoon! gaat het om afval dat is weggegooid of achtergelaten op plaatsen als de straat, in bermen,
in sloten en in plantsoenen. Het afval bestaat voor het overgrote deel uit verpakkingsmateriaal, maar ook drankblikjes, kranten, sigarettenpeuken, patatbakjes, kauwgomresten of bananenschillen.

Nederland Schoon!
De aftrap van het Emmense project wordt tegelijk gegeven met het startsein voor de Snoeproute Drenthe. De Snoeproute, een project waaraan door alle 12 gemeenten in Drenthe wordt gewerkt, richt zich op scholieren die fietsend van huis naar school zwerfafval veroorzaken.
In eerste instantie worden scholieren gewezen op de nadelen van zwerfafval,
later zal op de route actief gecontroleerd worden door de Milieupolitie
op het veroorzaken van zwerfafval. De resultaten van deze aanpak worden nauwlettend in de gaten gehouden.
De Snoeproute Drenthe is geïntegreerd in de campagne Emmen Schoon!.

Met het project We doen het gewoon, Emmen Schoon! wordt verder aansluiting gezocht bij het landelijke project van Stichting Nederland

Schoon. Deze stichting is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de

ANWB, en de NVRD (de vereniging voor afval en reinigingsmanagement). De stichting houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van z werfafval.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen